Als Australië: Oostenrijk wil hardere aanpak migratie

05 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Kurz bezoekt de grens tussen Macedonië en Griekenland - bron:EPA

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz wil een hardere koers varen bij de aanpak van migratie. Hij wil dat de EU het voorbeeld volgt van Australië.

Migranten en vluchtelingen die naar Europa komen, moeten naar Australisch model worden opgevangen op een eiland in de Middellandse Zee, bepleit hij in een interview met de krant Press am Sonntag.

Daarin zegt hij dat deze aanpak weliswaar niet volledig kan worden geïmiteerd, maar dat het migranten mogelijk wel ontmoedigt om nog langer de zeer riskante overtocht te maken. Er moet een afschrikkende werking van uitgaan, is de strekking van zijn pleidooi.

Eiland

‘Wie op een eiland als Lesbos moet blijven en geen kans heeft op asiel, zal eerder bereid zijn terug te keren, dan iemand die al in een huis in Wenen of Berlijn is getrokken,’ zegt Kurz (29). Hij wijst naar Australië, die bootvluchtelingen opvangt op het eiland Nauru of in Papoea-Nieuw-Guinea.

De marine van Australië stuurt bootjes met illegale migranten systematisch terug, iets dat tot stevige kritiek van mensenrechtenorganisaties leidt. Maar het gevolg is wel dat veel migranten de oversteek niet meer wagen, omdat ze ook wel weten wat de consequenties zijn. Kurz wil dat wie illegaal naar Europa komt, per definitie geen kans maakt op asiel. ‘Daarnaast moeten we vastleggen dat de redding van zee niet is verbonden met een ticket naar centraal Europa.’

Meer over migratie: Libië zit niet te wachten op teruggestuurde vluchtelingen uit de Europese Unie. Europa moet op zoek gaan naar mogelijkheden…lees verder >
2016-05-25 10:56:29 TOPSHOT - This handout picture released on May 25, 2016 by the Italian Navy (Marina Militare) shows the shipwreck of an overcrowded boat of migrants off the Libyan coast today. At least seven migrants have drowned after the heavily overcrowded boat they were sailing on overturned, the Italian navy said. The navy said 500 people had been pulled to safety and seven bodies recovered, but rescue operations were continuing and the death toll could rise. The navy's Bettica patrol boat spotted "a boat in precarious conditions off the coast of Libya with numerous migrants aboard," it said in a statement. / AFP PHOTO / MARINA MILITARE AND AFP PHOTO / STR / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARINA MILITARE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Turkije

Kurz heeft ook stevige kritiek op de Europese Commissie. Die wil EU-lidstaten die geen migranten willen opnemen, zoals Hongarije, sancties opleggen. ‘Als we de EU willen vernietigen, is dat inderdaad de juiste manier.’ En over de deal met Turkije, dat in ruil voor het terugnemen van migranten onder meer veel geld krijgt, is Kurz ook niet erg optimistisch.

De Turken kunnen namelijk op elk moment het akkoord eenzijdig opzeggen, dan zijn de rapen gaar. ‘Als we alleen vertrouwen op Turkije, is er sprake van een gevaarlijke afhankelijkheid,’ aldus Kurz. Volgens hem moeten we inzetten op een sterk Europa, ‘dat in staat is de grenzen zelf te verdedigen en zelf kan beslissen wie wel of niet hier naartoe komt. Die beslissing is niet aan Turkije noch aan de vluchteling.’

Vorig jaar nam Oostenrijk 90.000 asielzoekers op. Die enorme aantallen migranten – veelal via de zogenoemde Balkanroute – zorgden ervoor dat de Oostenrijkers strengere maatregelen gingen nemen. Ook nam Wenen het voortouw om de migratiestroom via de Balkan in te dammen.