buitenland

Volop speculatie over lot van vermist vliegtuig EgyptAir

19 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Egypte probeert uit te zoeken wat er is gebeurd met het toestel van EgyptAir dat donderdagochtend van de radar verdween en vermoedelijk neerstortte in de Middellandse Zee. Een terreurdaad kan niet worden uitgesloten, volgens de Egyptische premier.

De Airbus 320, onderweg van Parijs naar Caïro, verdween donderdag rond 2.45 uur lokale tijd van de radar. Het toestel vloog toen boven de Middellandse Zee, op meer dan 11 kilometer hoogte. De Griekse verkeersleiding had nog wel contact met de piloten toen ze het Griekse luchtruim binnenvlogen, maar ze zouden zich niet hebben afgemeld.

Aan boord van het toestel waren 56 passagiers en tien man personeel: onder meer 30 Egyptenaren, 15 Fransen, een Brit, een Belg, een Canadees en een Portugees. Er waren geen Nederlanders aan boord.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het vermiste vliegtuig van EgyptAir via ons liveblog

Noodsignaal
Er is onduidelijkheid over een mogelijk noodsignaal dat zou zijn verzonden door de piloten. De Egyptische luchtvaartautoriteit meldde eerst dat de luchtverkeersleiders plots het contact verloren met het toestel, maar volgens de luchtvaartmaatschappij zou het Egyptische leger wel degelijk een hulpoproep hebben ontvangen. Het leger ontkent dat bericht weer.

EgyptAir kaartje
Kaartje: ANP

Egyptische, Griekse en Franse schepen en vliegtuigen zijn nu op zoek naar het vliegtuig in de Middellandse Zee, waar het vermoedelijk in de buurt van het Griekse eiland Karpathos is neergestort. Een kapitein van een vrachtschip zei dat hij woensdagnacht in de buurt van die plek een ‘vuurbal’ in de lucht heeft gezien.

Terreur
Over de oorzaak van een crash is het nog gissen. De Egyptische premier Sherif Ismail zei dat geen enkele theorie kan worden uitgesloten, ook niet een terreurdaad. Een andere mogelijkheid is een plotseling technisch mankement, stellen luchtvaartexperts, al was het toestel niet oud. Het weer zou in elk geval geen rol hebben gespeeld: er was geen storm en de lucht was helder.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een vliegtuig boven Egypte in de problemen komt. Vorig jaar oktober stortte een Russisch passagiersvliegtuig neer kort na vertrek van de Egyptische luchthaven Sharm-el-Sheikh. Er ging een bom af aan boord, waarbij alle 224 inzittenden om het leven kwamen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.