Chaos vliegveld Sharm-el-Sheikh: hoeveel toeristen zitten vast?

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Op de Egyptische luchthaven Sharm-el-Sheikh wachten duizenden toeristen tot ze terug naar hun land kunnen vliegen. De Britse regering besloot woensdag om alle vluchten van en naar de Egyptische badplaats te annuleren.

De Britse autoriteiten oordeelden dat de vliegtuigen op de grond moesten blijven, vanwege de crash met de Russische Airbus A321-200 van afgelopen zaterdag. Vrijdag zouden de vluchten weer worden hervat, maar dat komt moeizaam op gang. Door de enorme drukte is het een grote chaos op het vliegveld.

  • Vrijdagmiddag is de eerste vlucht naar Groot-Brittannië vertrokken, maar ruim 20.000 Britse toeristen wachten nog altijd op het vliegveld.
  • Volgens Russische media bestaat de grootste groep wachtende toeristen op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh uit Russen, maar het exacte aantal is onduidelijk. In totaal zijn er ongeveer 45.000 Russische toeristen in Egypte.
  • Zo’n 200 Nederlanders zitten nog in de wacht. Zij mogen waarschijnlijk zaterdag naar huis.
  • Een deel van de 199 gestrande Belgen is inmiddels teruggevlogen, terwijl zij hun koffers mochten meenemen – iets wat de Britten niet mochten. België heeft een team van speurhonden gestuurd om de koffers te laten controleren.
  • De Franse autoriteiten hebben een negatief reisadvies gegeven, maar volgens hen bevinden zich ‘slechts een paar honderd Fransen in Sharm-el-Sheikh’.

Rusland annuleert vluchten

Nadat steeds meer landen hebben besloten niet meer naar Sharm-al-Sheikh te vliegen, annuleert ook de Russische premier Vladimir Poetin vrijdag vliegtuigen naar Egypte. Chef Aleksander Bortnikov van de Russische inlichtingendienst pleitte eerder al voor het annuleren van de vluchten richting Egypte. Eerst moet duidelijk zijn wat er precies met de Russische Airbus A321 is gebeurd.

Afgelopen zaterdag stortte de Russische Airbus in het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn neer. Alle 224 inzittenden, onder wie veel Russische toeristen, kwamen om het leven. Het vliegtuig was vertrokken van het vakantieoord Sharm-el-Sheikh richting Sint-Petersburg.

Vliegmaatschappijen uit Groot-Brittannië besloten donderdag om niet meer van en naar Egypte te vliegen. Volgens Rusland heeft de beslissing van de Britten te maken met ‘politieke motieven‘. Het Russische parlementslid Konstantin Kosachev denkt dat de vluchten worden geannuleerd omdat de Britten het niet eens zijn met de Russische acties in Syrië.

Oorzaak ramp

Over de oorzaak van de crash wordt al dagen gespeculeerd, maar er zijn steeds meer aanwijzingen naar een terroristische aanslag van Islamitische Staat (IS). Britse inlichtingendiensten hebben telefoongesprekken onderschept van extremisten van IS, waarin wordt gepraat over een grote aanslag in de regio. Daarbij hebben zij mogelijk hulp gehad van een bagagemedewerker.

Uit vluchtgegevens van de zwarte doos blijkt dat alle systemen van het Russische vliegtuig naar behoren werkten tot aan de crash in de Sinaï. Desondanks is een technisch mankement nog steeds niet uitgesloten als oorzaak.