#Brussel

Advocaat: ‘Abdeslam was niet op hoogte aanslagen Brussel’

24 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Sven Mary, advocaat van terrorist Salah Abdeslam, zegt dat zijn cliënt sinds de aanslagen in Brussel niet meer wil meewerken aan het onderzoek. Abdeslam ‘was niet op de hoogte van de aanslagen in Brussel’ en wil zo snel mogelijk naar Frankrijk vertrekken volgens Mary.

Mary zegt tegen Europe 1 dat Abdeslam eerst zijn advocaat wil spreken, voor hij verklaringen zal afleggen tegen justitie. Als de terrorist wel zal spreken, dan doet hij dat alleen in Frankrijk. De raadkamerzitting is uitgesteld naar 7 april.

Abdeslam wil zo snel mogelijk terugkeren naar Frankrijk. Na zijn arrestatie in het Brusselse Molenbeek verzette hij zich juist tegen een uitlevering aan dat land. Eerder gaf Mary te kennen dat de terrorist wel bereid zou zijn om te spreken.

De advocaat zei zelfs dat zijn cliënt nog een toekomst zou hebben als spijtoptant, ook al is daar nog geen wetgeving voor in België. Wel zei Mary dat het nog te vroeg was om te stellen dat Abdeslam informatie zou willen geven in ruil voor een strafverlaging.

Verband

In zijn schuilplaats in Molenbeek was Abdeslam bezig met de voorbereidingen voor ‘iets nieuws’. De Franse openbaar aanklager François Molins benadrukte dat de verklaringen van Abdeslam met ‘een grote korrel zout’ moeten worden genomen.

Lees ook
Welke rol speelde Abdeslam bij aanslagen in Brussel?

Nu er meer duidelijk wordt over de daders van de aanslagen in Brussel, lijkt het erop dat een deel van de terreurcel die in Parijs aanslagen pleegde, ook in de Belgische hoofdstad actief is geweest.

Toen Mary zei dat zijn cliënt mogelijk informatie over de aanslagen in Parijs wilde geven, zijn de voorbereidingen voor de aanslagen in Brussel waarschijnlijk in een stroomversnelling geraakt.

In een gevonden testament van Ibrahim El Bakroaui staat dat de zelfmoordterrorist ‘gehaast was’. Hij zou niet weten wat hij moest doen en voelde zich ‘niet meer veilig’. De jihadist beschreef dat hij bang was om ‘in een cel naast hem’ (vermoedelijk doelend op Abdeslam) te eindigen.

Vergelding

In datzelfde document staat dat de aanslagen in Brussel vergeldingsacties waren voor de arrestatie van Abdeslam. Hij werd op vrijdag 18 maart opgepakt bij zijn Molenbeekse schuiladres; vier dagen later hadden de aanslagen in de Belgische hoofdstad plaats. Ook zou El Bakraoui eerder een appartement hebben gehuurd waar de terroristen hun aanslag in Parijs hebben beraamd.

Najim Laachraoui, vermoedelijk de andere terrorist die zich opblies in de Brusselse luchthaven, onderhield al langer nauw contact met Abdeslam. Zo haalden de twee jihadisten onder meer Mohammed Belkaïd op uit het Keleti-station in Boedapest.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.