Böhmermann: Merkel heeft mij uitgeleverd aan een despoot

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel erkent gedeeltelijk haar fout maar blijft erbij dat vervolging op zijn plaats is - Foto: AFP

De Duitse komiek Jan Böhmermann heeft in een interview hard uitgehaald naar bondskanselier Angela Merkel. Het is de eerste keer dat hij zich in de media uitspreekt, na de ophef over zijn gedicht over de Turkse president Erdogan dat hij voorlas op tv.

Het bleef lang stil rond de satiricus. Maar nu treedt Böhmermann weer in de openbaarheid – en hij zet de bondskanselier flink op haar nummer. Hij vindt dat zij hem in de steek heeft gelaten, zegt hij in een interview met de Duitse krant Die Zeit.

Niet buigen

‘Ze mag niet buigen als het om de vrijheid van meningsuiting gaat. Maar in plaats daarvan heeft zij mij gefileerd en bij de thee geserveerd aan een zenuwlijdende despoot. Merkel maakt een Duitse Ai Wei Wei van mij’ – een verwijzing naar de door China onderdrukte kunstenaar.

Gedreven door rancune en de ambitie om van Turkije weer een islamitische grootmacht te maken, slaat Recep Tayyip Erdogan (62) wild om zich heen. Portret van een mediterrane macho met wie het Westen gedwongen is samen te werken. Lees meer >
(151005) -- BRUSSELS, Oct. 5, 2015 (Xinhua) -- Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a brief statement prior to a meeting with European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 5, 2015. (Xinhua/Ye Pingfan) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Merkel bestempelde het voorgelezen gedicht van Böhmermann tegenover Erdogan als ‘bewust kwetsend’. In het gedicht veegde de komiek de vloer aan met de Turkse president, die daarop een klacht indiende.

Vervolging

Erdogan werd onder meer een ‘geiten- en schapenneuker’ genoemd en een liefhebber van pedofilie. Merkel besloot het Openbaar Ministerie (OM) naar de kwestie te laten kijken. Het OM kan door deze omstreden beslissing mogelijk tot vervolging overgaan.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş noemde de video zelfs een ‘misdaad tegen de menselijkheid’. Böhmermann dook daarna onder en liet weten voorlopig niet meer op tv te verschijnen. Ook in Nederland leidde de kwestie tot beroering. Die werd nog eens verder aangewakkerd toen de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar door de Turkse autoriteiten werd meegenomen en een tijdje vastgehouden. Zij mag het land nog altijd niet verlaten.