Is Ebru Umar ook in Nederland niet meer veilig?

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Umar zit voorlopig nog vast in Turkijke Foto: ANP

Als columnist Ebru Umar terugkeert uit Turkije moet ze waarschijnlijk worden beveiligd in Nederland. Zelfs premier Mark Rutte (VVD) maakt zich zorgen over haar veiligheid.

Twee weken geleden werd Metro-columnist Umar opgepakt in Turkije naar aanleiding van tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turks-Nederlandse journalist werd kort daarna vrijgelaten, maar ze moet wel in Turkije blijven in afwachting van de officiële aanklacht.

Beveiligd

Vijf liberale Turken over hun afkeer van Erdogan

Zodra het landarrest is opgeheven en Umar weer in Nederland is, moet ze waarschijnlijk worden beveiligd. Dat vindt niet alleen Umar zelf, maar ook Premier Mark Rutte zou dat tegen Umar hebben gezegd, zegt ze tegen NRC.

Rutte heeft Umar laten beloven dat ze zal meewerken als beveiliging noodzakelijk blijkt te zijn. De Nederlandse staat heeft een politieliaison gestuurd om samen met de columnist een risicoprofiel op te stellen.

De beveiliging zou nodig zijn omdat een aantal Nederlandse Turken juist blij reageerden op de arrestatie en haar via sociale media bedreigingen stuurden. ‘Hoera, eindelijk een landverrader gepakt’, en ‘Hard aanpakken zulke monsters’, staat onder andere op een Facebookpagina voor Nederlandse Turken.

Afshin Ellian: Turkse Nederlanders roepen wantrouwen over zichzelf af

Inbraak

Ook werd vorige week bij Umar ingebroken. Volgens de journalist zelf was er sprake van ‘pure intimidatie en provocatie’. Een muur in haar huis werd beklad met het woord ‘hoer’.

‘De inbraak was een heel gerichte actie op Ebru Umar,’ zegt Umar zelf tegen NRC. ‘Het gaat niet om mijn geld, het gaat om de persóón Ebru Umar. Dat is heel bedreigend.’ De journalist wil dan ook niet meer terug naar Amsterdam. In een interview met BNR zegt Umar: ‘Het fijnste van Amsterdam is mijn huis. Maar dat is gecompromitteerd. Ik ben daar niet meer veilig.’

Vrijheidsberoving

De columnist heeft het idee dat haar leven in Nederland zoals het er voor de arrestatie uitzag nu voorbij is. ‘Ik denk dat degenen die dit op hun geweten hebben het geweldig vinden als ik beveiligd zou moeten worden,’ zegt de Turkse journalist. ‘Er is geen grotere vrijheidsberoving dan beveiliging.’