buitenland

Grens potdicht: hoe zit het met migranten Idomeni?

11 mei 2016Leestijd: 2 minuten

De migratiestroom naar Griekenland is door de deal met Turkije flink opgedroogd. Maar op de (talrijke) Griekse eilanden zitten nog altijd veel migranten. Datzelfde geldt voor het grote kamp bij Idomeni.

Deze plaats bij de grens met Macedonië is voor veel migranten het eindstation gebleken. Het Balkanland zat erg in zijn maag met de influx, en besloot de grens dicht te gooien – met de nadrukkelijke goedkeuring van Oostenrijk en Hongarije.

Tentjes

In kampementen in Idomeni bivakkeren naar schatting nog altijd 10.000 mensen. Maar volgens het Rode Kruis neemt dat aantal intussen wel wat af. Woordvoerder Hanna Emmering zegt tegen Elsevier.nl dat er nu 9.800 mensen zitten, gebaseerd op de laatste cijfers van UNHCR. ‘De autoriteiten proberen mensen ertoe te bewegen naar andere te kampen te gaan, waar de omstandigheden ietsje beter zijn.’

Zo wordt de druk op Idomeni wat verlicht, zegt Emmering. De kans is aanwezig dat deze verzamelplek een semi-permanente status krijgt. Want hoewel het de bedoeling is dat uiteindelijk de tentjes en andere provisorische onderkomens worden afgebroken, en dat al die duizenden mensen worden overgebracht naar andere kampen, gebeurt er vooralsnog niet veel.

De EU werkt in het geheim aan een alternatief plan voor de migratiedeal die werd gesloten met Turkije. Het plan-B concentreert zich volledig op Griekenland. Kom hier te weten hoe dat precies zit >
2016-04-15 18:17:37 Pakistani migrants sit at a makeshift camp staged near the port of Mytilene on the Greek island of Lesbos on April 15, 2016. Pope Francis was urged on April 14, 2016 to speak out against the European Union's deal to send migrants back to Turkey when he visits Lesbos, the Greek island on the frontline of the crisis, His five-hour stay will include a visit to a centre for processing asylum seekers which rights groups says has become a detention facility under the terms of a controversial EU-Turkey accord that came into force last month. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

Mensen ervan weten te overtuigen op eigen initiatief Idomeni te verlaten, haalt vooralsnog bitter weinig uit, schrijft de Griekse krant Kathimerini. De Griekse autoriteiten kregen end oktober van Europa de opdracht om voor het einde van dit jaar 50.000 migranten te huisvesten. Een deadline dus.

Evacuatie

Maar tot dusver zijn ze daar hopeloos in gefaald. Volgens de overheid komt het allemaal wel in orde: binnen twee weken kan de evacuatie beginnen, als de accommodatiecentra eenmaal klaar zijn. Bronnen bij de politie geven grif toe Griekenland er nu eenmaal niet de capaciteit voor heeft. De financiële malaise speelt een rol, zeker, maar ook vanwege het feit dat Griekenland tjokvol zit met migranten.

Dinsdag was er een flinke vechtpartij, waarbij 300 Afghanen en Pakistanen waren betrokken. Ze gooiden met stenen, stokken en metalen voorwerpen in Idomeni. De oproerpolitie moest traangas inzetten om de groep vechtjassen uit elkaar te drijven. Niet duidelijk is wat de reden was voor het geweld. Een man raakte gewond, niemand werd opgepakt. De situatie in Idomeni is ‘licht ontvlambaar’, zegt Emmering. ‘Dat er emoties en spanningen zijn, is gewoon een tendens, omdat mensen veelal niet weten waar ze aan toe zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.