Activisten bij migranten ‘spelen met levens’

15 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Tsipras vaart uit naar activisten die migranten helpen - bron: AFP

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in felle bewoordingen afstand genomen van de activisten die maandag migranten hielpen om de grens met Macedonië over te steken.  Zij hebben ‘gevaarlijk gedragen ten koste van de vluchtelingen’.

‘Dit spelletje met mensenlevens moet stoppen,’ zei Tsipras. Hij wil dat de asielzoekers die zich bij de grensplaats Idomeni hebben verzameld terugkeren naar de kampen die voor hen gereed zijn gemaakt.

Hekken

De Griekse premier zegt dat uitgesloten is dat de Balkanroute weer opengaat. Macedonië, heeft samen met andere Balkanlanden en Oostenrijk, afgesproken om de Balkan hermetisch af te sluiten. Er staan al een tijdje hekken op de grens met Griekenland, die de vele duizenden migranten die verder noordwaarts willen trekken, moeten tegenhouden.

Maar dat lukt niet altijd, want gisteren slaagden honderden migranten erin om een riviertje over te steken, en zo in Macedonië terecht te komen. Toen zij eenmaal voet op Macedonische bodem zetten, zijn zij ingerekend door de politie en het leger, en teruggebracht naar Griekenland.

Macedonië heeft de grens met Griekenland hermetisch afgesloten. Met hekken en andere omheiningen wordt geprobeerd om de vele migranten die aan de andere kant verblijven, tegen te houden. Maar een aantal laat zich niet tegenhouden door prikkeldraad en bewapende grenswachten. Lees meer >

Pamfletten

De migranten zouden zijn gewezen op de sluiproute door activisten, die allerlei pamfletten zouden hebben uitgedeeld. Volgens RTL Nieuws, die een van de documenten in handen heeft, staat erin dat de migranten ‘voor de gek worden gehouden’ dat de grens dicht is.

Het hek houdt ‘5 kilometer hiervandaan op. Daar is geen versperring’, is onder meer te lezen. De activisten zeggen ook dat het geen zin heeft om in een kleine groep te reizen, want dan ‘kan de grenspolitie of het leger jullie stoppen en terugsturen naar Griekenland’. Ga dus georganiseerd, is het advies.

Met eigen ogen

Eurocommissaris voor Migratie Dimitros Avramopoulos bezoekt het provisorische migrantenkamp in Idomeni dinsdag.

De Griek wil met eigen ogen vaststellen of er inderdaad, zoals hulporganisaties waarschuwen, een uitbraak van ziekten dreigt door het ontbreken van fatsoenlijk sanitair. Ook bespreekt hij de illegale tocht naar Macedonië van gisteren met de plaatselijke autoriteiten.