buitenland

Idomeni verliest geduld met migranten in kamp

12 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Het Griekse Idomeni is met iets meer dan 150 inwoners een piepklein dorpje. Maar in de omgeving verblijven momenteel duizenden migranten, die vastzitten omdat de grens met het nabijgelegen Macedonië op slot zit. De massale aanwezigheid van al deze mensen zorgt voor grote irritatie.

De inwoners zijn het geïmproviseerde opvangkamp zat, en eisen dat de Griekse regering actie onderneemt.

Rechtszaak

In een brandbrief klagen zij over vandalisme. Ook aan de ‘bandeloosheid’ in het kamp moet per direct iets worden gedaan. De overheid is volgens de briefschrijvers in geen velden of wegen te bekennen. Ze voelen zich in de steek gelaten. De migranten komen volgens de bewoners ‘ongecontroleerd’ het dorp binnen om er schade te veroorzaken. En ‘iedereen doet in het kamp maar wat-ie wil’.

Het is er na al die maanden zo vies dat de volksgezondheid in gevaar komt, vinden de dorpsbewoners. Een groep van zes bewoners is een rechtszaak begonnen tegen de verantwoordelijke minister van ‘Burgerbescherming’, Nikos Toskas, schrijft de Griekse krant Kathimerini

Mislukt

Het plattelandsdorpje werd tegen wil en dank een verzamelplek voor migranten, op hun tocht richting Noordwest-Europa. Niet ver van het dorp ligt een treinstation waar regionale treinen stoppen, naar bijvoorbeeld de Servische hoofdstad Belgrado. Dat is een goede uitvalbasis, dachten de ontheemden, en dus streken ze er in grote getale neer. Maar de Macedoniërs bouwden hekken, waardoor de route werd afgesneden. Intussen is het aantal migranten (eerst meer dan 10.000) intussen geslonken naar 9.800, zei Rode Kruis-woordvoerder Hanna Emmering woensdag tegen Elsevier.nl.

Hoe zit het nu eigenlijk met de migranten  in Idomeni, na de migrantendeal tussen Turkije en de EU. Lees het hier>
A boy plays by a pond at a makeshift camp for migrants and refugees near the village of Idomeni not far from the Greek-Macedonian border on April 25, 2016. Some 54,000 people, many of them fleeing the war in Syria, have been stranded on Greek territory since the closure of the migrant route through the Balkans in February. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Maar de spanningen en emoties nemen toe in het tjokvolle kamp, veelal omdat mensen niet weten waar ze aan toe zijn, aldus Emmering. De autoriteiten proberen migranten ertoe te bewegen om naar andere oorden in Griekenland te verkassen, maar dat wil niet echt vlotten. De Griekse autoriteiten kregen eind oktober van Europa de opdracht om voor het einde van dit jaar 50.000 migranten te huisvesten. Maar tot dusver faalden die pogingen jammerlijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.