Hinkend naar de eindstreep: Clintons strijd met Sanders legt problemen bloot

19 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Het heeft meer dan vier maanden geduurd, maar Hillary Clinton lijkt concurrent Bernie Sanders eindelijk van zich af te schudden. Haar imago heeft wel flinke schade opgelopen door de veel langer dan verwachte campagne.

Sinds het moment dat Hillary Clinton aangaf president te willen worden, was ze meteen topfavoriet om de officiële kandidaat van de Democraten te worden. Haar ervaring, connecties en toegang tot grote hoeveelheden geld: op papier is Clinton de ideale politicus. Bovendien kwam haar enige serieuze tegenstand dit jaar van een relatief onbekende senator uit Vermont: Bernie Sanders.

De bozige socialist wist het Clinton echter onverwachts moeilijk te maken. De 74-jarige Sanders won 22 voorverkiezingen, zoals in Oregon op dinsdag, waardoor Clinton werd verplicht om campagne te blijven voeren.

Hinkend
Clintons grote zorg, zegt de democratische campagnestrateeg Bob Schrum tegen nieuwssite Politico, is dat ze door Sanders hinkend naar de eindstreep moet. Volgende week kan ze eindelijk de meerderheid van de gedelegeerden binnenhalen, maar de steeds hardere campagne heeft haar zwaktes al blootgelegd.

Om de presidentskandidaat van de Democratische partij te worden, heeft Clinton minder dan 100 van de resterende 946 gedelegeerden nodig. Op 7 juni kan ze drempel gaan halen, bij voorverkiezingen in Californië.

Ondanks de relatief goede uitgangspositie van Clinton tegen de controversiële Donald Trump, is een overwinning in november geen zekerheid, geven ook partijgenoten toe tegen de Washington Post. Clinton kampt met een negatief imago (ze zou ‘niet aardig’ en ‘onbetrouwbaar’ zijn) en in de ogen van een ontevreden electoraat zou ze wel eens teveel onderdeel kunnen zijn van de gevestigde orde.

Het was de afgelopen tijd dan ook Sanders, niet Clinton, die het meeste geld ophaalde en de best bezochte campagnerally’s hield. Zijn linkse boodschap van meer gelijkheid en minder macht voor grote banken trok enorme groepen jonge kiezers aan.

Geen eenheid
Sanders is de afgelopen tijd meermaals gevraagd zich achter Clinton te scharen en zo de eenheid binnen de partij te bewaren, maar de senator heeft daar geen zin in. Zijn fanatieke supporters steunen hem en beweren dat het voorverkiezingensysteem Clinton op oneerlijke wijze heeft bevoordeeld.

Rik Kuethe: Boos electoraat biedt kansen voor vuurspuwer Trump

De verschillen tussen de outsider Sanders en Clinton zijn dermate groot geworden dat het lastig zal zijn voor Clinton om kiezers van Sanders over te halen in november op haar te stemmen. Zo zei in West-Virginia bijna de helft van Sanders-supporters liever te stemmen op Trump dan op Clinton.

Mannenprobleem
De voorverkiezingen hebben nog een andere zwakte blootgelegd van Clinton: er mag veel geschreven zijn over Trumps vrouwenprobleem, Clinton kampt met een mannenprobleem. Bij slechts zeven van de 48 voorverkiezingen kreeg ze meer dan 50 procent van de mannelijke stemmen. Sanders scoorde veel beter.

Uit peilingen blijkt dat ze tegen Trump niet veel beter zal scoren. In Pennsylvania heeft ze negentien procentpunten voorsprong op Trump als het gaat om stemmen van vrouwen, maar Trump krijgt 21 procentpunten meer steun van mannen. Haar voordeel: normaliter komen in november meer vrouwen opdagen dan mannen.