Sanders wil strijd tegen Clinton niet stoppen: ‘Absurd idee’

18 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Supporters van Sanders in North Carolina. Foto: AFP

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders mag dan een ogenschijnlijk kansloze strijd voeren tegen favoriet Hillary Clinton, de senator uit Vermont is niet van plan op te geven. Dit is zijn moment om de politieke agenda te beïnvloeden, zeggen zijn donateurs.

‘Pas de helft van de Amerikanen heeft kunnen meedoen in het politieke proces, het zou absurd zijn om te zeggen dat de andere helft niet het recht heeft om te kiezen,’ zei Sanders vrijdag tegen MSNBC. De 74-jarige politicus is de laatste overgebleven concurrent van Clinton.

Allemaal achter Clinton?
Sanders krijgt na dinsdag – toen Clinton voorverkiezingen won in vijf staten – vaak de vraag of hij niet beter kan stoppen. Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama zou tegenover een groep Democratische donateurs hebben gezegd dat het beter is als iedereen zich spoedig achter Clinton schaart.

Lees ook: Amerikaanse verkiezingen: het demoniseren begint

Sanders wist bij de eerste voorverkiezingen in februari nog onverwacht goede resultaten te behalen in Iowa en New Hampshire, en leek opeens een serieuze uitdager. In de maanden daarna wist Clinton echter een grote voorsprong te nemen in het aantal gedelegeerden (zie kader).

Agenda bepalen
De zelfbenoemde socialist heeft er wel voor gezorgd dat zijn belangrijkste thema – economische ongelijkheid – veel aandacht heeft gekregen tijdens de race. ‘Hij heeft nu een positie van waaruit hij het gespreksonderwerp kan bepalen en daarmee de agenda van de democratische partij,’ zei Meredith Burak, bekende filantroop en een van de grootste donateurs aan de Sanders-campagne. ‘Hij moet in de race blijven.’

Kansloos? De tussenstand bij de Democraten
Clinton: 1.139 gedelegeerden, 467 superdelegates (mogen van kandidaat wisselen)
Sanders: 825 gedelegeerden
Benodigd voor meerderheid: 2.383

Juist dankzij de vele campagnecontributies, 42 miljoen dollar in februari, heeft Sanders de middelen om het nog een tijdlang uit te zingen. Clinton probeert ondertussen vooral vooruit te kijken naar de verkiezingen in november. Vorige week zei ze nog dat ze Sanders graag een rol geeft in die campagne.