Het is officieel: Trump heeft nominatie binnen

26 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Trump heeft formeel de Republikeinse nominatie te pakken - Foto: AFP

Donald Trump doet namens de Republikeinen officieel mee aan de race om het Amerikaanse presidentschap. Donderdag bereikte hij het aantal gedelegeerden dat nodig is om de nominatie formeel te bemachtigen.

Trump heeft inmiddels 1238 gedelegeerden achter zich, waar er 1237 nodig zijn voor een nominatie, meldt persbureau AP.

Onrust

Officieus had hij de nominatie al binnen, aangezien hij de enige overgebleven Republikeinse kandidaat was. De zege van Trump zorgde onder het Republikeinse establishment voor veel onrust.

Lees ook Opmerkelijk: Sanders daagt Trump uit tot een-op-een debattrumpsanders2

De Republikeinse middenmoot is al maanden tevergeefs bezig met het zoeken naar een alternatieve kandidaat. Een aantal prominente Republikeinen, onder wie oud-president George H. Bush en zijn zoon George W. Bush, lieten lang geleden al weten hem niet te steunen.

Uitlatingen van Trump over moslims en vrouwen waren onder meer de reden voor kritiek vanuit zijn eigen partij. De laatste tijd matigt de presidentskandidaat dan ook zijn toon over deze onderwerpen.

Steun

Toch ontvangt hij de laatste tijd ook steun. Donderdag zei de Republikeinse voorzitter in Oklahoma Pam Pollard geen moeite te hebben met het steunen van Trump: ‘Ik denk dat hij een deel van ons electoraat raakt dat niet tevreden is over waar ons land nu is,’ aldus Pollard.

verkiezingsavondOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info en tickets>

In totaal wist Trump 16 concurrenten achter zich te laten. De twee laatste daarvan, Ted Cruz en John Kasich, gooiden begin mei de handdoek in de ring.

Trump zal de benoeming tot kandidaat formeel in juli aanvaarden tijdens de nationale conventie van de Republikeinen in Cleveland, Ohio. Op 7 juni zijn de laatste voorverkiezingen in vijf staten. De Democratische tegenstander van Trump is naar alle waarschijnlijkheid Hillary Clinton, hoewel Bernie Sanders ook nog steeds in de race is.