Obama: Trump en Cruz doen ons een plezier

09 april 2016Leestijd: 2 minuten
President Barack Obama en zijn dochter Malia - Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz de Democraten helpen in de verkiezingsstrijd. Met  hun ‘extreme standpunten’ over onder meer immigratie en nationale veiligheid zouden de twee de Democraten een groot plezier doen.

Vooral het standpunt van Donald Trump over immigratie zou tegen de wensen van het Republikeinse establishment indruisen, zei Obama vrijdagavond tijdens een bijeenkomst van donateurs.

Flair

Trump stelde eerder onder meer een immigratieverbod voor moslims voor en heeft vaker gezegd een muur te willen bouwen tegen Mexicaanse immigranten. Wel zegt hij dat de standpunten van Trump niet zoveel afwijken van het mainstream Republikeinse partijprogramma, maar dat hij de boodschap ‘met meer flair’ brengt.

Lees ookRik Kuethe: ‘Discriminatie LHBT’ers verdeelt de Republikeinse partijRik Kuethe

Obama stak de draak met Trumps immigratieuitspraken: ‘Over tien maanden, ben ik weliswaar geen president meer, maar nog wel een Amerikaans staatsburger’. Hij verwijst daarmee naar geruchten die Trump initieerde. Trump  vroeg zich af of Obama, die geboren is in Hawaii, wel echt op Amerikaans grondgebied is geboren.

Tegencampagne

Vooral het voorstel over de Mexicaanse muur zorgde voor opschudding. Hij zei eerder dat Mexico minimaal 5 miljard dollar moet overmaken. Doen ze dat niet, dreigde Trump, dan gaat hij ervoor zorgen dat het moeilijker wordt voor Mexicanen die illegaal in de Verenigde Staten verblijven, om geld over te maken naar familie in hun thuisland.

Eerder deze week gaf de Mexicaanse regering aan landgenoten in Amerika te gaan mobiliseren om een tegencampagne tegen Trump te voeren. ‘We gaan niet voor Trumps klotemuur betalen,’ zei de voormalige Mexicaanse president Vincente Fox onder meer.