Trump wordt het hoe dan ook, maar veel steun krijgt hij niet

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Met zijn slogal 'Make America Great Again'Daagt Trump het hele establishment - Foto: AFP

Na Ted Cruz heeft ook John Kasich definitief  laten weten dat hij het opgeeft om Republikeinse presidentskandidaat te worden. Kasich, hoewel kansloos, was de laatste rivaal van Donald Trump.

‘Ik heb altijd al gezegd: misschien heeft God een ander plan met mij,’ verklaarde Kasich. Trump zou zelf enigszins verrast zijn door zijn snelle succes: ‘ik had verwacht dat Hillary eerder de nominatie zou pakken dan ik,’ aldus de vastgoedmagnaat woensdag.

Kasich, gouverneur van Ohio, lag ver achter op Trump.  Alleen in zijn eigen staat wist hij de voorverkiezing te winnen. Ondanks zijn geringe kansen bleef hij maar doorgaan.

Kasich zou zich woensdag bedacht hebben toen zijn vliegtuig al op een  landingsbaan stond, klaar om op te stijgen en naar Washington te vliegen voor een bijeenkomst met donateurs, zegt een bron tegen CNN.

Lees ook Niemand kan meer om Trump heen na exit Cruz2016-05-03 21:20:27 US Republican presidential candidate Donald Trump speaks in New York on May 3, 2016, following the primary in Indiana. Donald Trump crushed his Republican rivals in Indiana's primary Tuesday, bringing him to the brink of outright victory in the presidential nomination race and dashing the hopes of a movement bent on stopping him. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD

Impopulair

Trump is nu zeker van zijn kandidatuur, iets wat voor ongemak zorgt binnen de Republikeinse partij. De partijelite wil al geruime tijd van hem af. De middenmoot van de Republikeinse partij vreest dat zowel Trump als Cruz er te extreme standpunten op nahouden en had gehoopt op een kandidatuur van een meer mainstream partijlid. De hoop werd uiteindelijk gevestigd op Ted Cruz, die het steeds beter begon te doen. Die besloot echter woensdag ook om de strijd te staken.

Trump is impopulair bij het establishment van de Republikeinse partij. De Bushes bijvoorbeeld, lieten donderdag weten hem niet te steunen. Vader George H.W. Bush en zoon George W. Bush houden zich afzijdig van deze presidentsverkiezingen. Het is de eerste keer dat vader Bush de kandidaat van zijn partij niet openlijk steunt. ‘Op 91-jarige leeftijd heeft president Bush de politiek achter zich gelaten,’ zo luidt de verklaring van zijn woordvoerder.

Ook Mitt Romney, de officiële kandidaat van de Republikeinen in 2012, zegt niets te maken te willen hebben met Trump. Hij zal niet eens naar de partijconventie komen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan deelde donderdag mee dat hij Trump ‘nog niet’ kan steunen: hij wil eerst weten of de uitgesproken zakenman van plan is zich als een ‘echte conservatief’ te presenteren tijdens de campagne.