#Turkije

Erdogan eist: veel meer migranten naar Europa

23 mei 2016

Europa moet veel meer migranten opnemen. Dat vindt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens het staatshoofd draagt Turkije de zwaarste humanitaire lasten.

De situatie is ‘alarmerend’, schrijft Erdogan in de Britse krant The Guardian. ‘Europa moet echt zijn steentje bijdragen’. De Turkse president wil dat de Europese Unie (EU) meer dan 500.000 Syrische asielzoekers opvangt die nu in Turkije wonen. Hij onderstreepte ook het belang van de samenwerking tussen Europa en Turkije ‘om illegale immigratie te beperken’.

Afhankelijk

De migrantendeal tussen de EU en Turkije wankelt al sinds de overeenkomst in maart. Zo weigert Erdogan zijn antiterreurwetten aan te passen, ondanks de kritiek van de EU-lidstaten. Daarnaast wil hij dat de beloofde visumliberalisering snel wordt doorgevoerd.

MERKEL-1 (1)Merkel geeft toe: EU is afhankelijk van Turkije

Erdogan en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaan maandag in overleg over de deal tussen Turkije en de EU. Beide staatshoofden zijn aanwezig bij de World Humanitarian Summit in Istanboel.

Eisen

Omdat Turkije zo’n belangrijke rol speelt in de verdeling van migranten, kan Erdogan strengere eisen stellen aan de EU met betrekking tot de overeenkomst. Aan de andere kant krijgt de EU, en vooral Merkel zelf, veel kritiek op de deal. Eurosceptische politici vinden dat de EU Turkije veel te veel macht geeft.

Het is dan ook onzeker of politici hun geschillen kunnen beslechten op maandag. Volgens Merkel zal het vooral gaan om ‘het afwegen van verschillende belangen’. Daarbij lijkt Erdogan het nog steeds voor het zeggen te hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.