buitenland

Rapport: terreurintenties broers Abdeslam in 2014 bekend bij politie

29 april 2016

De terroristische plannen van Salah en Brahim Abdeslam waren al in 2014 bekend bij Belgische veiligheidsdiensten. Door slordigheid en een gebrek aan middelen zijn de twee geradicaliseerde broers niet afgestopt door de autoriteiten.

Brahim Abdeslam blies zichzelf op vorig jaar november op in Parijs, waar terroristen een einde maakten aan 130 mensenlevens. Zijn broer Salah zag af van de zelfmoordaanslag en wist te ontkomen. Pas vorige maand werd hij gevonden op zijn schuiladres in Molenbeek, vier dagen voor de aanslagen in Brussel.

Lees ookWelke rol had Salah Abdeslam bij aanslagen in Parijs?

De twee broers maakten deel uit van een terreurcel die namens Islamitische Staat (IS) toesloeg in Parijs. Een deel van dat netwerk was een aantal maanden later opnieuw actief in de Belgische hoofdstad.

De Belgische veiligheidsdiensten waren al ruim voor de twee aanslagen op de hoogte van de terroristische plannen van Salah en Brahim Abdeslam. In een rapport van de veiligheidsdiensten, dat in handen is van Politico, staat dat de twee broers in 2014 al plannen hadden voor een ‘fatale daad’.

Abaaoud

In het rapport staat dat de broers geradicaliseerd waren en een link hadden met Abdelhamid Abaaoud – een van de architecten achter de aanslagen in Parijs. De terreurintenties van Salah en Brahim Abdeslam waren ook bekend bij de politie.

Door individuele fouten, een gebrek aan middelen en capaciteit werd er niets gedaan met de cruciale informatie over de terroristen. Volgens het dossier nam niemand de verantwoordelijkheid, met de aanslagen in Parijs tot gevolg.

Fluitconcert

Lees ookRadicalen fluiten Abdeslam uit in Franse gevangenis

Salah Abdeslam is inmiddels opgepakt en uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij donderdag zijn eerste nacht in de gevangenis doormaakte. Bij aankomst in de strafinrichting werd de jihadist uitgefloten door andere radicalen.

De medegevangenen waren woedend omdat Abdeslam zichzelf niet had opgeblazen bij de aanslag in Parijs. Ook nemen de gedetineerden het hem kwalijk dat hij informatie levert aan de veiligheidsdiensten die onderzoek doen naar de aanslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.