buitenland

Audiobestand laat aanslag op concertzaal Bataclan horen

15 april 2016

De Franse politie heeft kunnen terugluisteren wat de terroristen zeiden tijdens de aanslag op het concertgebouw Bataclan in Parijs. De aanslagplegers zijn terug te horen op de dictafoon die een concertganger had laten vallen.

Lees ook: 2015-11-14 17:20:51 epa05025285 A woman burns candles aside of a blood stain in a location near the Bataclan concert venue in Paris, France, 14 November 2015. More than 120 people have been killed in a series of attacks in Paris on 13 November, according to French officials. French President Francois Hollande says that the attacks in Paris were an 'act of war' carried out by the Islamic State extremist group. EPA/LAURENT DUBRULEWat dreef terroristen Parijs om zo veel mensen te vermoorden?

De geluidsopname heeft de politie meer inzicht gegeven over wat er op de avond, die voor 89 Bataclan-bezoekers fataal werd, precies zou zijn gebeurd. In totaal vielen 130 doden door zes verschillende aanslagen die op de avond van 13 november in Parijs werden gepleegd.

Frans dagblad Le Parisien reconstrueerde het verloop van de aanslag met behulp van politieopnames, bestanden van de dictafoon, en fragmenten van de Franse radio.

Overal

‘Wij zijn de Islamitische Staat en we zijn overal. We zullen overal toeslaan,’ zei Samy Amimour, een van de aanslagplegers. Op de dictafoon is vooral de stem van Amimour te horen. De andere aanslagplegers zijn minder verstaanbaar, volgens de Franse politie.

‘Dit is de schuld van jullie president Hollande, die jullie hebben verkozen,’ zou Amimour hebben geschreeuwd. ‘Jullie bombarderen onze broeders in Syrië en Irak. Nu is het tijd voor wraak.’ Het zou gaan om de bombardementen door de anti-IS-coalitie.

Frankrijk was het eerste Europese land dat tot actie kwam in de strijd tegen IS. Het begon al in september 2014 met luchtaanvallen op Irakese IS-locaties.

Opblazen

Weduwe Samy Amimour verkneukelt zich over aanslagen Bataclan

Het dictafoon-bestand laat ook horen hoe de politie het Bataclan binnenkomt.  ‘Ga weg, ga weg, klootzak,’ zei een van de aanslagplegers tegen een agent. ‘Ga weg of ik blaas de gijzelaars op.’ Kort daarna opent de politie het vuur op de dader en klinkt de ontploffing van de bomgordel.

Vlak voor de aanslag, toen de terroristen de concertzaal binnenstormden, was er vooral verwarring onder de concertgangers. ‘Droom ik?’ vroeg een van hen. Een ander riep tegen de toeschouwers dat ze zich snel moesten verbergen, waarna zeven minuten lang alleen maar schoten zijn te horen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.