buitenland

Wapenleverancier van terrorist Coulibaly opgepakt

13 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Spaanse politie heeft woensdag een man opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs in vorig jaar januari. Het gaat om de 27-jarige Antoine Denive: hij wordt ervan verdacht wapens te hebben geleverd aan de terrorist Amedy Coulibaly, die in januari 2015 vier mensen vermoordde tijdens een gijzeling in een joodse supermarkt in Parijs.

De Fransman Denive werd opgepakt in het Rincon de la Victoria-gebied bij Malaga tijdens een gezamenlijke inval van de Spaanse en Franse politie, meldt BBC.

Supermarkt

De autoriteiten vermoeden dat hij na januari vorig jaar Frankrijk is ontvlucht en sindsdien in Spanje ondergedoken heeft gezeten. Op 9 januari 2015 hield de terrorist Amedy Coulibaly een gijzeling in de joodse supermarkt Hypercacher vlakbij de stadsmuur Port de Vincennes in het oosten van Parijs. De gijzeling gebeurde vlak na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs.

Frankrijk was in januari vorig jaar drie dagen lang in de greep van terreur. De broers Cherif en Said Kouachi vermoordden twaalf redactieleden van Charlie Hebdo tijdens de eerste aanslag uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op Europees grondgebied ooit.

Lees ook Ex-militairen: IS-bestrijders of juist steunpilarennederlandsemilitairen

Munitie

Coulibaly vermoordde een politieagente in het Parijse Montrouge, om zich vervolgens richting de koosjere supermarkt te begeven en de bezoekers daarvan te gijzelen. Daarbij schoot hij vier mensen dood, waarna hij werd doodgeschoten toen de politie de winkel bestormde.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt verder dat ook twee verdachten uit Servië en Montenegro zijn gearresteerd bij de inval in Malaga. Denive zou de wapens en munitie mogelijk van hen hebben overgekocht om ze vervolgens door te spelen aan Coulibaly. Denive zelf ontkent betrokkenheid bij de gebeurtenissen in Parijs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.