buitenland

Coulibaly: ‘Fransen financieren oorlog door belasting te betalen’

10 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Amedy Coulibaly had vrijdag tijdens zijn gijzeling van de Joodse supermarkt Hypercacher in het oosten van Parijs de telefoon niet goed opgehangen. Hierdoor heeft de politie kunnen meeluisteren met gesprekken die hij met zijn gijzelaars voerde.

De politie had dus directe toegang tot wat er zich afspeelde zowel bij de gijzeling van de supermarkt als bij de toen nog veronderstelde gijzeling in de drukkerij in Dammartin. De Franse zender RTL gaf zaterdag delen van een gesprek vrijdag tussen gijzelnemer Coulibaly en zijn gijzelaars vrij. De nieuwszender belde naar eigen zeggen naar de winkel. Coulibaly nam toen op en zei niets, maar legde vervolgens de hoor niet goed op de haak waardoor RTL zijn gesprekken kon volgen.

Belasting

Coulibaly zegt hierin dat de Fransen ‘de oorlog in Mali financieren’ door belasting te betalen. Een van de gijzelaars antwoordt daarop dat de Fransen verplicht zijn belasting te betalen.

‘Dat hoeft helemaal niet, ik betaal geen belasting,’ is het antwoord van Coulibaly daarop. ‘Laat de moslims met rust, dan laten wij jullie ook met rust. Waarom doen jullie dat niet? Iedere keer proberen zij jullie te laten geloven dat moslims terroristen zijn. Ik ben geboren in Frankrijk. Als de moslims elders in de wereld niet waren aangevallen, dan was ik hier niet.’ RTL wil met het vrijgeven van het gesprek ‘de koelbloedige vastberadenheid, indoctrinatie en terroristische retoriek’ van Coulibaly laten zien en demonstreren dat er ‘geen enkele ruimte was voor onderhandeling’ met de terrorist.

De gijzelnemer is inmiddels gedood bij de politiebestorming die vrijdag laat in de middag plaatshad. Hij had toen al vier gijzelaars van het leven beroofd.

Interventie

Met de ‘oorlog in Mali’ doelde Coulibaly op de Franse interventie in het West-Afrikaanse land, nadat islamitische groeperingen daar de macht dreigden over te nemen. Hierna stuurde de VN een vredesmissie. Sindsdien zijn er veel aanslagen op de VN-militairen in Mali. Sinds het begin van de missie zijn 33 VN-militairen om het leven gekomen en raakten meer dan honderd gewond.

Persbureau Reuters meldt dat bij een explosie in het noorden van Mali vrijdag zeven VN-militairen gewond raakten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.