buitenland

Terreur Bangladesh duurt voort met moord op homoblogger

26 april 2016

Een salafistische groep heeft de moord de Bengaalse homorechtenactivist Xulhaz Mannan opgeëist. De aan Al Qa’ida gelieerde Ansar Al Islam zei dat ze Mannan hebben gedood omdat hij ‘homoseksualiteit aanmoedigde’. Het is de zoveelste moord uitgevoerd door radicale islamisten in het land.

Mannan was de hoofdredacteur van het enige LHBT-tijdschrift (lesbisch, homo, biseksueel en transgender) in Bangladesh, genaamd Roopban. Mannan en een vriend werden daar doodgestoken in zijn flat in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

Aanmoedigen
Een groep mannen, die zich voordeden als koeriers, drongen op maandag de flat binnen van Mannan, volgens de portier. Na de moord riepen zij ‘Allahu akbar’, of ‘God is groots’, een strijdkreet vaak gebruikt door Islamitische terreurgroepen.  De mannen behoren blijkbaar tot Ansar Al Islam, een salafistische groep opgezet in Irak.

‘Zij moedigen de burgers van Bangladesh dag en nacht aan tot homoseksualiteit,’ zei Abdullah Ashraf, een woordvoerder van Ansar al Islam. ‘Zij kregen daarbij hulp van hun werkgevers, de Amerikaanse campagnevoerders en hun Indiase vrienden.’

Mannan werkte als dienstverlener voor de Amerikaanse hulporganisatie USAID en organiseerde naast zijn baan als Roopbaan-hoofdredacteur jaarlijks de Rainbow Rally in Dhaka. De rally, die gewoonlijk wordt gehouden op 14 april, werd dit jaar geannuleerd op bevel van de Bengaalse politie.

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Ellian: Waarom we het salafisme juist wel moeten verbieden

Volgens The Guardian had Mannan aan een vriend die in de Verenigde Staten woont verteld dat drie mensen die mee wilden doen aan de rally werden opgepakt en pas werden vrijgelaten nadat de politie hun familie informeerde dat ‘hun zonen homo’s zijn’.

Liberaal

De moord kwam enkele dagen nadat Islamitische Staat in Bangladesh hooggeleerde Rezaul Karim Siddique doodstak. Siddique stond bekend om zijn liberale opvattingen en werd door IS-terroristen beschuldigd van het ‘aanmoedigen van atheïsme’.

Een Bengaalse politiecommissaris zei toen dat de moord op Siddique erg leek op de reeks moorden die zijn gepleegd op atheïstische of andersdenkende bloggers in Bangladesh. Sinds februari zijn zeker vijf mensenrechtenactivisten vermoord in het streng islamitische land, waar homoseksualiteit is verboden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.