Grote terreurcel ontmanteld: ‘Europa doelwit van aanslagen’

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Verschillende Europese landen hebben donderdag dertien leden van een jihadistisch terreurnetwerk in Europa gearresteerd. De vermeende leider van de groep, Mullah Krekar, zat al vast in een Noorse cel.

De prominente figuren van de terreurcel ‘Rawti Shax’ waren volgens justitie zestien Koerden en een Kosovaar. In een door Eurojust gecoördineerde actie zijn dertien van hen donderdag gearresteerd.

Arrestaties

Zes personen werden in Italië gearresteerd, vier personen in Groot-Brittannië en drie in Noorwegen. Eén persoon is gelokaliseerd in Irak. De Zwitserse autoriteiten zijn nog op zoek naar twee leden van de terreurcel, waarvan er één vermoedelijk is omgekomen in Syrië. Ook een in Finland actieve jihadist is vermoedelijk gesneuveld.

De groep gaf logistieke en financiële ondersteuning aan potentiële terroristen die namens Islamitische Staat (IS) gingen vechten in Syrië en Irak. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa zou uit de onderzoeksstukken blijken dat de groep van plan was aanslagen te plegen in Europa. Vooral Noorwegen stond hoog op de lijst.

Mullah Krekar

Leider van het soennitische terreurnetwerk is de islamitische geleerde Faraj Ahmad Najmuddin, beter bekend als ‘Mullah Krekar’. De ‘Mullah’ zou leiding hebben gegeven aan het netwerk vanuit een cel in Noorwegen.

Mullah Krekar richtte eerder de terreurorganisatie Ansar al-Islam op. Die groepering sloot zich vorig jaar aan bij Islamitische Staat. Irak heeft om uitlevering van de terrorist gevraagd, maar een Noorse rechter weigerde dat, omdat Irak niet kan garanderen dat hij niet gefolterd of geëxecuteerd zou worden. Zonder die garantie staat de Noorse wet uitlevering niet toe. Elf leden van Ansar al-Islam werden in 2006 opgehangen.

Schiphol

In 2002 werd Krekar ook al aangehouden op Schiphol. Hij was Noorwegen ontvlucht nadat dat land zijn vluchtelingenstatus had ingetrokken en probeerde via Schiphol naar Iran te reizen. Dat land stuurde Krekar echter terug.

Op Schiphol werd hij door FBI-agenten ondervraagd waarna hij weer teruggestuurde werd naar Noorwegen. Hier werd Mullah Krekar de afgelopen jaren verscheidene keren veroordeeld. De laatste keer gebeurde dat nadat hij opruiende opmerkingen had gemaakt over Charlie Hebdo.

Uit de cel

Via internet kon Mullah Krekar in het geheim een nieuwe terreurclub oprichten. Hij zou instructies hebben gegeven in anonieme chatsessies op het internet.

Een belangrijke tak van de groepering was volgens justitie in Rome actief in Italië. Hier werden potentiële jihadisten geworven tijdens islamitische bijeenkomsten.