‘Migranten bij Macedonië radicaliseren uit wanhoop’

11 april 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten protesteren bij de Macedonische grens - Foto: AFP

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de Macedonische politie veroordeeld voor het gebruik van traangas tegen migranten die een opening wilden forceren in de dichte Grieks-Macedonische grens. Volgens UNHCR is de reputatie van Europa beschadigd door de Macedonische autoriteiten.

Ook de Griekse regering uitte kritiek op de Macedonische autoriteiten, nadat de spanningen bij de grens zondag hoog opliepen. Demonstrerende migranten waren woedend omdat de grens gesloten is. De Macedonische politie schoot met traangas en rubberen kogels op de menigte, daarbij vielen tientallen gewonden.

‘Jihadisten van morgen’

Lees ook
Macedonische grens blijft dicht, ondanks bestorming

De Griekse minister Nikos Toskas van Veiligheid zei maandag tegen nieuwszender Skai dat hij bang is voor radicalisering van wanhopige migranten die demonstreren bij de Macedonische grens. ‘Wat u vandaag ziet, zijn de jihadisten van morgen,’ waarschuwde hij.

Toskas denkt dat de onzekere migranten die Europa willen bereiken, makkelijk te ronselen zijn door islamitische extremisten voor de oorlog in Syrië of het plegen van aanslagen. De minister vindt dat de Macedonische autoriteiten moeten overleggen met de woedende migranten, anders bestaat de kans dat zij zich bij de jihad voegen.

Aanslagen Parijs

Een van de daders van de aanslagen in Parijs, is via Griekenland in Europa gekomen. Een maand voor de aanslagen in de Franse hoofdstad is hij geregistreerd in het land, maar mogelijk is hij niet de enige terrorist die via Griekenland naar Europa is gereisd.

De opgepakte terrorist Salah Abdeslam heeft voor de aanslagen in Parijs verschillende plaatsen in Europa bezocht. Op 9 september werd hij gecontroleerd bij de grens tussen Oostenrijk en Hongarije, nadat hij Mohammed Belkaïd had opgehaald uit het Keleti-station in Boedapest. Op dat station wemelde het destijds van de migranten.

Lees ook
Interpol: tienerbroer Abaaoud onderweg naar Europa

Naast Belkaïd zat ook Najim Laachraoui in de auto, hij was een van de terroristen die zich opbliezen op luchthaven Zaventem. Belkaïd werd doodgeschoten tijdens de arrestatie van Abdeslam in de Brusselse wijk Molenbeek.