Macedonische grens blijft dicht, ondanks bestorming

10 april 2016Leestijd: 2 minuten
De politie zette traangas in.

De sfeer bij de Grieks-Macedonische grens wordt alsmaar grimmiger. Zondag bestormden enkele honderden migranten het hek dat de twee landen van elkaar scheidt, waarna de Macedonische oproerpolitie traangas en rubberen kogels inzette. Aanleiding van de opstand zou een Arabische folder zijn.

Daarin worden de 11.000 mensen die rond de Griekse grensstad Idomeni verblijven, opgeroepen mee te doen aan ‘een mars naar de Macedonische grens’. Griekse media melden dat onbekende activisten de folder zaterdag uitdeelden en ophingen in het gebied.

Dat nieuws verspreidde zich snel en zondag marcheerden vele honderden migranten richting de grens met Macedonië, die is afgesloten met een hek. Nadat de Macedonische grenswachten duidelijk maakten dat de migranten niet konden doorreizen, probeerden zeker 500 migranten door het hek te breken, andere wierpen stenen naar de Macedoniërs.

De oproerpolitie reageerde met traangas en rubberen kogels. Bij het geweld raakten tientallen migranten gewond. Een maand geleden overleden zelfs een aantal migranten, nadat ze door activisten werden gewezen op een levensgevaarlijke sluiproute langs de grens.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gesloten route
Omdat verschillende Balkanlanden hun grenzen dicht hebben gegooid is het veel moeilijker geworden voor migranten om door te reizen naar West- en Noord-Europa. Daardoor zitten momenteel zeker 50.000 migranten vast in Griekenland: het is onduidelijk wat er met hen moet gebeuren.

De Griekse regering probeert de duizenden migranten bij Idomeni al een tijdlang naar andere plekken in het land te verplaatsen, omdat de opvangkampen de grote aantallen mensen niet aan kunnen. Een demonstrerende migrant in de Griekse grensplaats zei tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat de mensen Idomeni pas verlaten, ‘als we onze reis naar Duitsland voort mogen zetten’.

Minder migranten
Door de deal die de Europese Unie met Turkije sloot, moet de instroom van migranten naar Griekenland snel worden verminderd. Migranten die aankomen op de Griekse eilanden, worden weer teruggenomen door Turkije, die in ruil daarvoor erkende Syriërs naar EU-lidstaten sturen.

Syp Wynia: Syriërs inruilen voor Pakistani, was dat het idee?

Hoewel de uitvoering van de migrantenwissels voor problemen zorgt, lijkt de deal wel een afschrikkend effect te hebben op nieuwe migranten. Volgens EU-agentschap Frontex kwamen er in de eerste maanden van 2016 dagelijks meer dan 1.500 migranten naar Griekenland, na het in werking treden van de EU-deal zijn dat er gemiddeld nog 337 per dag.