Wie is terreurverdachte Najim Laachraoui?

23 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Is de terreurverdachte Najim Laachraoui nu wel of niet in de kraag gevat? Daarover is onduidelijkheid, nu er politieacties aan de gang zijn. Laachraoui wordt gezien als de hoofdverdachte van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem, maar was na de terreur van dinsdag voortvluchtig.

Het nieuws van de aanhouding werd woensdag gemeld door de Belgische krant La Dernière Heuremaar diezelfde krant heeft dat bericht nu ingetrokken. Er is wel iemand gearresteerd bij een politieactie in Anderlecht, maar dat zou Laacharoui toch niet zijn. Later komen de Belgische autoriteiten met meer informatie.

De terreurverdachte is vermoedelijk dus nog voortvluchtig. Het gaat waarschijnlijk om de man met de lichte jas, die samen met twee andere terreurverdachten op beelden van bewakingscamera’s staat.

lichtejas

Dat tweetal, vermoedelijk de broers Khalid en Ibrahim El Bakraou, is geïdentificeerd, meldt de Waalse omroep RBTF.

Opsporingsbericht

Vlaamse media vermoeden gisteren al dat Laachraoui wel eens achter de aanslagen in Brussel zou kunnen zitten, waarbij naast luchthaven Zaventem ook de metro werd getroffen. Daags na de arrestatie van Salah Abdeslam verspreidde de Belgische politie een opsporingsbericht naar terreurverdachte Laachraoui (24).

Dat deze Syriëganger in contact stond met Abdeslam staat vast. Zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen in een safehouse in Auvelais en in Schaarbeek, waar ook de sporen van Abdeslam zijn aangetroffen.

Kofferbommen en koudwatervrees: zo verliep aanslag vliegveld Brussel

Syriëganger

Laachraoui reisde in 2013 naar Syrië en kwam onder de valse naam Soufiane Kayal weer terug in Europa. Zeer waarschijnlijk maakte Laachraoui gebruik van de vluchtelingenstroom die afgelopen zomer massaal op gang kwam.

Op 9 september werd de auto, waarin Abdeslam en Laachraoui zaten, gecontroleerd op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Abdeslam had Laachraoui samen met een ander, Mohammed Belkaid, opgepikt op het Keleti-station in Boedapest dat toen vol zat met migranten. Belkaid kwam vorige week om het leven bij een vuurgevecht met de politie in Vorst.

Overzicht van aanslagen in Brussel kwijt? Hier leest u alle feiten op rij

Bommenmaker

Bij inlichtingendiensten staat Laachraoui bekend als de ‘bommenmaker’. De diensten vermoeden dat de bommen die gebruikt zijn bij de aanslagen in Parijs in november van zijn hand zijn.

De kans is groot dat Laachraoui ook verantwoordelijk is voor de bommen die dinsdag zijn gebruikt in Brussel.