buitenland

Europees Parlement wil eigen limousineservice

14 april 2016Leestijd: 2 minuten

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg ingestemd met een voorstel om vanaf 2017 een eigen vervoersdienst op te richten. De eigen vervoersdienst is onderdeel van een verhoging van het budget voor de veiligheid van het Parlement.

Dankzij de aangenomen richtlijn wil het Europees Parlement volgend jaar 47.6 miljoen euro uitgeven aan de eigen veiligheid. De totale begroting voor 2017 van het Europees Parlement werd met 75 miljoen euro verhoogd.

Jelte-Jelte Wiersma over de kloof tussen de Nederlandse en Duitse christen-democraten

Budget

Het Europees Parlement wil het verhoogde veiligheidsbudget gebruiken om het vervoer van de parlementariërs vanaf 2017 zelf te regelen.

Om Europarlementariërs te vervoeren in Brussel en Straatsburg huurde het parlement via een aanbesteding twee bedrijven in voor 5.2 miljoen euro. Voor dat bedrag worden in Brussel 65 chauffeurs met auto’s ingehuurd en in Straatsburg 85. Daarnaast heeft het parlement dertien eigen limousines en vijf busjes.

Wagenpark

Om een eigen wagenpark voor de parlementariërs te regelen heeft het Parlement jaarlijks 3.7 miljoen euro extra nodig. Van dat geld wordt de training van de nieuwe chauffeurs betaald, maar ook de uniforms, die naar verwachting 116.000 euro per jaar zullen kosten.

Volgens nieuwssite Politico komt dat neer op meer dan 1.000 euro per chauffeur per jaar. Het voorstel om een eigen vervoersdienst in te stellen werd al voor de aanslagen in Brussel gedaan.

De recente onthulling dat een van de aanslagplegers een zomerbaantje had bij het Europees Parlement versterkt het gevoel dat de veiligheid van de Europarlementariërs beter kan worden gewaarborgd met een interne vervoersdienst. Na de zomer zal het Europees Parlement de richtlijnen definitief vaststellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.