buitenland

Cijfers bevestigen: migratie vanuit Libië stijgt

15 april 2016Leestijd: 2 minuten

De migratiestroom vanuit Libië naar Italië als gevolg van de nieuwe migratiedeal tussen de Europese Unie en Turkije lijkt wel degelijk toe te nemen. In de afgelopen drie dagen alleen al reisden bijna 6.000 migranten vanuit Libië per boot naar het Italiaanse vasteland.

Het is het begin van een nieuwe migratiegolf, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag aan persbureau Reuters. De IOM verwacht dat minstens 100.000 migranten in de komende tijd gebruik zullen maken van deze route.

Balkan

Italië vreest al voor de gevolgen van de nieuwe EU-migratiedeal. Doordat migranten niet langer de oversteek vanuit Turkije via de Egeïsche Zee naar Griekenland kunnen maken, kiezen veel migranten die naar Europa willen ervoor om via Libië de Middellandse Zeeroute naar Italië te nemen. Ook Oostenrijk is bang voor een toename in migratie via de route en heeft al aangekondigd ‘Balkanmaatregelen’ te nemen als dat nodig is.

Lees ook Italië vreest meer migratie: Balkan-scenario dreigtbalkanscenario

Tegelijkertijd meldt de IOM dat de toestroom vanuit Turkije naar Griekenland inderdaad gestremd is. In de afgelopen drie dagen zijn ‘slechts een paar honderd mensen’ via deze route naar binnen gekomen.

Makkelijker

De route vanuit Libië is vele malen gevaarlijker dan die via Griekenland. Het feit dat Libië geen centrale regering heeft maakt het voor mensensmokkelaars ook veel makkelijker om vanuit dat land te opereren.

De IOM benadrukt dat het niet om Syrische migranten gaat die deze route nemen. ‘Sinds het begin van de EU-deal met Turkije is het aantal Syriërs dat Italië binnen is gekomen op een hand te tellen,’ aldus een IOM-woordvoerder.

In 2014 reisden zo’n 170.000 migranten vanuit Libië naar Italië, en in 2015 lag dat aantal op 153.842. Dit is een fractie van het aantal dat vanuit Turkije naar Griekenland kwam: dat aantal lag vorig jaar alleen al rond de miljoen.

De mensensmokkelaars die in Libië actief zijn zouden gretig gebruikmaken van de Europees-Turkse deal. Volgens de IOM gaat het om ‘zeer ervaren’ mensen, die royaal gewapend zijn. Een van de kenmerken van de Libische mensensmokkelbendes is dat ze pionnen inzetten met dezelfde nationaliteit als de migranten om ze over de streep te trekken.

De IOM benadrukt dat mensen ‘gaten vinden waar ze kunnen’ en dat ze zich aanpassen aan beperkingen. Zo is een groep van ongeveer 350 Syriërs in de afgelopen weken via Mauritanië naar Libië gereisd, een omslachtige en onconventionele route. Toch zijn de meeste migranten die vanuit Libië komen geen Syriërs, maar migranten uit Afrikaanse landen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.