buitenland

CIA: ‘president’ Trump krijgt waterboarden niet terug

11 april 2016

CIA-directeur John Brennan peinst er niet over om de omstreden verhoortechniek waterboarden weer in te voeren. Ook niet als de Republikeinen Donald Trump en Ted Cruz dit zouden opdragen als president.

Waterboarden, een techniek waarbij een verdachte het gevoel krijgt dat hij verdrinkt, wordt door tegenstanders gezien als een vorm van marteling. ‘Ik zou niet akkoord gaan met het plan om dit soort technieken weer te gebruiken, onze instelling moet nog lange tijd mee’, zei Brennan in een interview met NBC News. ‘Geen enkele CIA-agent gaat waterboarden toepassen.’

‘En nog veel ergere technieken’
Presidentskandidaat Donald Trump zei na de aanslagen in Brussel dat hij waterboarden weer wil invoeren, om informatie van terroristen te krijgen. Hij beloofde ook andere verhoortechnieken in te gaan voeren, ‘die nog veel erger zijn’. ‘Martelen werkt, geloof me maar,’ zei Trump.

Derk Jan Eppink: Trumps ergste vijand is Trump zelf

Zijn concurrent Ted Cruz weigerde waterboarden gelijk te stellen aan marteling. Ook zei de senator uit Texas dat hij als president iedere verhoormethode zou gebruiken, ‘om het land veilig te houden.’

Martelen werkt, geloof me maar.
– Donald Trump, na de aanslagen in Brussel

Verboden
Waterboarden werd in 2009 onder president Barack Obama verboden, nadat zijn voorganger George W. Bush de verhoortechniek liet gebruiken in de strijd tegen terrorisme. De CIA gebruikte waterboarden onder meer bij het verhoren van de verdachten van de 9/11-aanslagen.

Naast de discussie of het legaal is, zijn er ook vraagtekens gezet bij de effectiviteit van waterboarden. Een senaatscommissie concludeerde in 2014 dat de CIA verdachten bruut en meedogenloos behandelde, maar dat het amper resultaten opleverde.

Lees ook Obama: Trump en Cruz doen Democraten een groot plezier

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.