Obama waarschuwt als vriend voor Brexit

22 april 2016Leestijd: 2 minuten
Het referendum is zeel belangrijk voor de VS, zei Obama Foto: AFP

De Amerikaanse President Barack Obama heeft de Britten gewaarschuwd tegen een ‘Brexit’. Een Brits vertrek uit de Europese Unie zal een sterke, negatieve invloed hebben op hun relatie met de Verenigde Staten, zegt Obama.

De president brengt vrijdag een bezoek aan Londen om David Cameron, premier van Groot-Brittannië, te steunen in zijn strijd tegen een Brexit. In een opiniestuk in de Britse krant The Telegraph roept Obama de Britten op voor de EU te stemmen in het naderende referendum, en samen met de EU de strijd aan te gaan tegen internationale problemen als terreur.

Lees ook: Le Pen is te radicaal en ‘racistisch’ voor Brexit-kamp

Steun

‘Ik zeg eerlijk, als een vriend, dat de uitslag van het referendum zeer belangrijk is voor de Verenigde Staten,’ schrijft Obama. Hij waarschuwde ook dat het voor Groot-Brittannië lastig zal worden uitdagingen als massamigratie en economische achteruitgang aan te gaan zonder de EU.

Het pro-EU kamp gaat aan kop in de peilingen en heeft de steun van internationale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en NAVO. Ook Obama heeft al aangegeven tegen een Brexit te zijn, maar hij nam nog nooit zo’n uitgesproken positie in.

‘De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben er samen voor gezorgd dat na eeuwen van oorlog in Europa er al tientallen jaren vrede is,’ schrijft Obama in het dagblad. ‘De EU matigt de invloed van Groot-Brittannië niet, het versterkt het alleen.’

2767796-1200x800Brexit: geen drama voor Britten, wel voor Nederland

Hypocriet

Obama’s bezoek valt niet bij iedereen in de smaak. Meer dan honderd parlementsleden schreven een brief waarin ze Obama vroegen vooral niet te komen. De Britse politici noemen het zeer ongebruikelijk dat een Amerikaanse president zich bemoeit met binnenlandse politieke kwesties. Brexit-campagnevoerder Boris Johnson, de burgemeester van Londen, zei tegen de BBC: ‘Het is toch ongelooflijk bizar dat Amerika ons nu de les leest over soevereiniteit?’

De EU en Obama vrezen dat een stem van de Britten om de EU te verlaten een domino-effect teweeg zal brengen. Eurosceptische partijen zijn enorm gegroeid in populariteit en politici in Frankrijk, Nederland en Denemarken hebben al aangegeven ook een referendum te willen houden, mochten de eurosceptici aan de macht komen.