IMF waarschuwt: Brexit ramp voor wereldeconomie

12 april 2016Leestijd: 2 minuten
IMF-directeur Christine Lagarde tijdens een persconferentie - Foto: AFP

Een Brits vertrek uit de Europese Unie – een Brexit – zou de wereldeconomie een hevige dreun geven. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt Groot-Brittannië voor de risico’s van een Brexit.

Nog niet eerder adviseerde zo’n groot financieel orgaan tegen een Brexit, schrijft BBC.

Risico’s

De Britten mogen op 23 juni naar de stembus om te beslissen over of ze de EU willen verlaten of niet. De Britse premier David Cameron voert koortsachtig campagne om zijn land binnen de EU te houden.

Terecht, vindt het IMF. Een Brexit zou financieel gezien niet alleen desastreus zijn voor Groot-Brittannië maar ook voor de rest van Europa en de wereld, waarschuwt het IMF. Naast een Brexit, bedreigen ook de instabiliteit in China en andere opkomende economieën, en een stagnering in groeipotentie in ontwikkelde landen de wereldeconomie, meldt de organisatie.

Met het referendum in juni worden mogelijke investeerders afgeschrikt, zegt Maurice Obstfeld, hoofdeconoom bij het IMF, tegen persbureau Reuters. ‘Een Brexit zou extreme regionale en globale schade opleveren omdat het de gevestigde handelsverbanden zou verstoren’ zegt Obstfeld.

Lees ook Nigel Farage: ‘Nederlands ‘nee’ zal Brexit ondersteunen’2016-04-04 18:34:37 VOLENDAM - Nigel Farage van de Britse UKIP tijdens het GeenPeil evenement in Hotel Spaander. De politicus is in Nederland om het nee-kamp van GeenPeil te ondersteunen. ANP KOEN VAN WEEL

Campagne

Het IMF wijst naar de migratiecrisis en de aanslagen door aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) als voornaamste boosdoeners bij het gebrek aan vertrouwen van EU-landen, waaronder Groot-Brittannië, in de Unie. En een van de gevolgen van dit ‘steeds groter wordende nationalisme dat zich alleen op het eigen volk richt’ is het realistisch ogende risico dat de Britten besluiten de EU te verlaten, waarschuwt het IMF.

De Britse minister van Financiën George Osborn, net als Cameron een lid van het stay­-kamp en een goede vriend van IMF-baas Christine Lagarde, grijpt de waarschuwing van het IMF dan ook aan om zijn campagne kracht bij te zetten. ‘Het IMF heeft ons de meest heldere en onafhankelijke waarschuwing gegeven voor de nare dingen die ons staan te wachten als we de EU verlaten’ verklaarde hij.

Matthew Elliott, voorzitter van de Vote Leave-campagne die strijdt voor een Brexit, wijst de waarschuwing van het IMF van de hand. ‘Ze hebben onze economie in het verleden ook bekritiseerd, en doen dat nu weer op verzoek van onze minister van Financiën.’ Volgens hem zit het IMF ‘consequent fout’ in al haar voorspellingen.