buitenland

Le Pen te radicaal voor Brexit-kamp

21 april 2016Leestijd: 2 minuten

Marine Le Pen, leider van het Franse Front National (FN), wil voorafgaand aan het Britse EU-referendum naar Groot-Brittannië komen om campagne te voeren voor een Brexit. De eurosceptische groep Vote Leave wil helemaal niets te maken hebben met de Franse politicus.

Dat Le Pen de Britten uit de EU wil ‘helpen’, is weinig verbazingwekkend. De Franse europarlementariër zegt al jaren dat ze wil dat de EU ‘instort’ en dat ze verwacht dat de Unie uiteindelijk wordt opgeblazen.

carla-76x76Carla Joosten: Jammer dat Le Pen en Wilders niet slaagden in hun anti-EU missie

Vooroordelen

Maar de conservatieve politicus zal niet met open armen worden ontvangen. Vote Leave, de officiële campagnegroep, weigert haar te verwelkomen, onder meer omdat de groep het niet eens is met de ‘vooroordelen en antisemitisme’ van het FN. Het Brexit-kamp vreest dat de uitgesproken Le Pen de gemiddelde Brit kan afschrikken.

Nigel Farage, voorzitter van de anti-EU partij UKIP, gaf al eerder aan niet met Le Pen samen te willen werken. In het Europees Parlement weigerde Farage deel te nemen aan de fractie Europa van Naties en Vrijheid, opgezet door FN en de PVV. Toen noemde de Brit FN racistisch en antisemitisch.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vastberaden

Le Pen, een uitgesproken voorstander van een soortgelijk referendum in Frankrijk, gaat naar alle waarschijnlijkheid toch naar Groot-Brittannië om actie te voeren, ongeacht het oordeel van het Brexit-kamp. ‘Ze is vastberaden te gaan, waarschijnlijk eind mei,’ zei een woordvoerder. Het referendum wordt op 23 juni gehouden.

Vote Leave kan alle hulp gebruiken. Volgens recente peilingen zijn de Britten steeds meer geneigd om te stemmen voor het in stand houden van het EU-lidmaatschap. Ongeveer de helft van de ondervraagden wil in de EU wil blijven, 40 procent kiest voor een ‘Brexit’, en 10 procent is nog onzeker.

G20: ‘Brexit vormt een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie’ Meer >

Internationale bemoeienis

Steeds meer internationale organisaties en politici beginnen zich met het referendum te bemoeien. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en NAVO pleiten allebei tegen een Brexit en de oud-premier van Australië John Howard steunt Vote Leave.

Zelfs de Amerikaanse President Barack Obama zal morgen in Londen proberen de Britten te overtuigen in de Europese Unie te blijven. Brexit-campagnevoerder Boris Johnson, de burgemeester van Londen, noemde Obama een ‘ongelooflijke hypocriet’. Hij zei tegen de BBC: ‘Het is toch ongelooflijk bizar dat Amerika ons nu de les voorleest over soevereiniteit?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.