Macedonië: ‘Balkan volledig op slot als Oostenrijk limiet bereikt’

01 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Balkanroute is steeds moeilijker bereikbaar voor migranten omdat Macedonië slechts een gering aantal asielzoekers de grens laat passeren. De Macedonische president Gjorge Ivanov waarschuwt dat de Balkan binnenkort wel eens helemaal op slot zou kunnen gaan.

‘Als Oostenrijk zijn limiet heeft bereikt, zal de Balkanroute worden afgesloten,’ zegt Ivanov in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. Oostenrijk heeft een jaarlimiet van 37.500 asielzoekers ingesteld, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben tot nu toe 12.000 migranten het land bereikt. Oostenrijk laat niet meer dan 580 asielzoekers per dag toe.

Ivanov sluit daarom niet uit dat de Balkanroute op korte termijn volledig wordt afgesloten voor asielzoekers. Toch zal de instroom naar het noorden van Europa blijven aanhouden, omdat de migranten alternatieve routes via Albanië en Bulgarije zullen nemen zodra het warmer wordt, denkt de Macedonische president.

Griekenland

Griekenland heeft forse kritiek geuit op het besluit van Oostenrijk en de Balkanlanden om een migrantenlimiet dat mag doorreizen in te stellen. Ivanov zegt dat zijn land – dat geen lid van de EU is en ook geen deel uitmaakt van de Schengenzone – geen andere mogelijkheid zag.

‘We konden niet wachten tot Brussel een beslissing zou nemen. In tijden van crisis, moet elk land zijn eigen oplossing vinden. Als we hadden gewacht op de maatregelen van de Europese Unie, dan zou Macedonië overspoeld raken met vluchtelingen,’ licht hij de aanpak van zijn land toe.

Stormram

Macedonië voerde samen met de andere Balkanlanden grenscontroles door zodat de route naar Oostenrijk voor een groot deel wordt geblokkeerd. Bij de Grieks-Macedonische grens worden alleen nog Syriërs en Irakezen met geldige papieren toegelaten.

Daardoor moeten duizenden asielzoekers blijven wachten in Griekenland, tot onvrede van henzelf en de Griekse autoriteiten. Maandag beukten een aantal woedende migranten met een zelfgemaakte stormram in op de omheining om zo een opening te forceren. De Macedonische politie moest traangas inzetten om de boze asielzoekers terug te dringen.