#Brussel

Sinds aanslagen Brussel praat Abdeslam niet meer

25 maart 2016

Sinds de terreuraanslagen in Brussel, beroept de terreurverdachte Salah Abdeslam zich op zijn zwijgrecht. Afgelopen weekend werd hij nog ondervraagd, en gaf hij aan bezig te zijn ‘iets nieuws’ te plannen.

Belgische aanklagers hebben vrijdagmiddag bevestigd dat Abdeslam zich sinds de aanslagen in Brussel afgelopen dinsdag niets meer zegt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Strafvermindering

Het is onduidelijk waarom Abdeslam er nu voor kiest niets meer te zeggen. Afgelopen weekend stelde hij zelf voor meer informatie te geven in ruil voor strafvermindering.

Teruglezen liveblog Is neergeschoten man in Schaarbeek wel echt terrorist?2016-03-23 09:49:20 epa05226940 Belgian soldiers patrol in the Schaarbeek district of Brussels, Belgium, on 23 March 2016. Security services are on high alert following two explosions in the departure hall of Zaventem Airport and on the metro system in Brussels, Belgium, on 22 March 2016 where many people have died or been injured. Islamic State (IS) has since claimed responsibility for the attacks. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat de plannen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling raakten door de arrestatie van Abdeslam vorige week vrijdag in het Brusselse Molenbeek.

Veilig

In het appartement in Schaarbeek dat dinsdag na de aanslagen bij een huiszoeking werd doorzocht, werd een brief aangetroffen van Ibrahim Bakraoui, die zich opblies op de luchthaven Zaventem.

Daarin stond dat hij zich ‘niet veilig’ voelde en dat hij haast moest maken omdat hij bang was in ‘een cel naast hem’ te eindigen, vermoedelijk doelend op Abdeslam. De aanslagen stonden eigenlijk gepland voor Tweede Paasdag, met een symbolische waarde omdat het een christelijke feestdag is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.