#Brussel

Krijgt Abdeslam lagere straf in ruil voor informatie?

21 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Terrorist Salah Abdeslam wil informatie geven over de aanslagen in Parijs van 13 november in ruil voor strafvermindering. Sven Mary, advocaat van Abdeslam, is er van overtuigd dat zijn cliënt waardevolle informatie kan bieden. 

‘Hij kan helpen om de aanslagen écht op te helderen,’ zegt Mary in gesprek met de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Volgens de raadsman heeft Abdeslam nog een toekomst als spijtoptant, ook al is daar nog geen wetgeving voor in België.

Bomgordel

Abdeslam verklaarde eerder dat hij zich wilde opblazen in het Parijse voetbalstadion Stade de France bij de oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland. Hij bedacht zich echter en blies zichzelf toch niet op. Wel zette hij een handlanger bij het stadion af. De bomgordel van Abdeslam werd in een vuilnisbak aangetroffen.

Tijdens de wedstrijd in het Stade de France waren buiten schoten te horen. Spelers en supporters moesten in het stadion blijven. Terroristen pleegden daarna op verschillende plekken in de Franse hoofdstad aanslagen. In totaal kwamen daarbij 130 personen om het leven – de meeste van hen in concertzaal Bataclan.

Lees ook
Soldaten naar Franse grens na arrestatie Abdeslam

Mary wil dat het Franse gerecht Abdeslam een kans geeft om zijn verhaal te doen. ‘Hij weet onder meer wie bij de aanslagen betrokken waren, waar die beraamd werden, waar de munitie en wapens vandaan kwamen, wie de bommengordels maakte, waar en door wie de terroristen opgeleid werden… Allemaal zeer interessant,’ zegt hij.

De advocaat zei tegen de Belgische radio dat het nog te vroeg is om te stellen dat Abdeslam spijtoptant zou willen worden. Mary blijft er wel bij dat zijn cliënt ‘informatie van onschatbare waarde voor elke partij in dit dossier’ heeft.

Sceptisch

De Franse openbaar aanklager François Molins is zeer sceptisch. Hij interpreteert de bekentenissen van Abdeslam als het begin van een lepe verdedigingsstrategie. ‘We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt,’ aldus Molins.

Lees meer
‘Abdeslam plande nieuwe aanslag vanuit Molenbeek’

Abdelsam heeft eerder verklaard dat hij in de Brusselse wijk Molenbeek – waar hij ruim vier maanden ondergedoken zat – bezig was met de voorbereiding van een nieuwe aanslag. Molins zei dat die verklaringen met een ‘grote korrel zout’ moeten worden genomen.

De Belgische politie neemt de verklaring van de terrorist wel serieus. Bij de huiszoekingen in Molenbeek werden veel wapens aangetroffen. Uit het onderzoek bleek dat Abdeslam een heel terreurnetwerk had opgebouwd vanuit zijn schuiladres.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.