VN: ‘diepe zorgen’ over migratiedeal met Turkije

08 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De chef van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is ‘diep bezorgd’ over de nieuwe migratiedeal tussen de EU en Turkije. Filippo Grandi denkt niet dat het plan haalbaar is onder het internationaal recht.

Dat meldt UNHCR dinsdag. De chef van de vluchtelingenorganisatie Filippo Grandi hield naar aanleiding van de conceptdeal tussen Turkije en de EU een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg.

Ruilen

In het principeakkoord staat dat Turkije migranten die illegaal de oversteek naar Europa (via Griekenland) maken, terugneemt. In ruil daarvoor wil Turkije dat EU-lidstaten erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen per vliegtuig laat overkomen.

Hiermee moet het maken van een irreguliere overtocht naar Europa onaantrekkelijker worden gemaakt en het verdienmodel van mensensmokkelaars kapot gemaakt worden. Dinsdag verklaarde de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dat er ‘al is gekeken naar de rechtsgeldigheid van de uitruil’, maar de VN heeft daar dus haar twijfels over.

UNHCR-chef Grandi lijkt niet te spreken over een dergelijke migrantenruil. ‘Elk akkoord waarbij mensen zomaar naar een ander land kunnen worden teruggestuurd wekt bij mij diepe bezorgdheid op, vooral als de bescherming van vluchtelingen onder het internationaal recht niet wordt gewaarborgd,’ zei hij dinsdag voor het Europees Parlement.

Standaarden

Volgens UNHCR kunnen migranten alleen naar een land worden teruggestuurd als bewezen kan worden dat hun asielprocedure volledig wordt uitgevoerd, en dat ze toegang krijgen tot ‘asiel dat overeenkomt met geaccepteerde internationale standaarden, en volledige toegang tot onderwijs, werk, gezondheidszorg en zo nodig, sociale bijstand’, iets waarvan Grandi onder het huidige voorstel niet zeker is.

Het akkoord is nog niet definitief. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gaat nu met de Turken om de tafel om de voorstellen verder uit te werken. Eind volgende week staat er opnieuw een migratietop op de agenda, waarbij het uiteindelijke akkoord moet worden gepresenteerd.

Elif Isitman
Elif Isitman (1987) was van 2014 tot 2018 webredacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Elif Isitman

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.