Lezersvragen Premium Corner

Erfenis: wat doen met oude aandelen?

21 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Uit een oud overzicht van ABN AMRO blijkt dat mijn pas overleden moeder in 2007 aandelen Fortis bezat. De bank heeft tot nu toe niet aangegeven of zij nog ergens recht op heeft. Moet de executeur dit aankaarten bij ABN AMRO? En moet er dan later alsnog belasting over deze claim worden betaald? J.H., Amsterdam

Het antwoord wordt gegeven door mr. Angela Luijsterburg, notaris bij Linders Notarissen Breda:

‘Wanneer iemand komt te overlijden, treden de erfgenamen door aanvaarding van de nalatenschap in de voetsporen van de overledene. Naast de bezittingen en schulden gaan dan ook eventuele vorderingen van de overledene over op diens erf­genamen. Het behoort dan tot de taak van de executeur om de schulden van de nalatenschap te betalen en de eventuele vorderingen te innen.’

Nagaan welke rechten er zijn

‘Het is dus inderdaad verstandig dat de executeur proactief in overleg treedt met de bank om na te gaan of voor uw moeder dan wel voor haar erfgenamen nog rechten bestaan uit hoofde van deze claim. De executeur kan de bank dan ook meteen kenbaar maken wie als contactpersoon tegenover de bank optreedt.’

‘Erfgenamen zijn erfbelasting verschuldigd over al het vermogen dat uit de na­latenschap wordt verkregen, dus ook over eventuele vorderingen die een erflater had.’

Later aanvullende aangifte

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner