#Actueel

Zelf rekenen hoeveel belasting u betaalt in 2018

05 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Veel mensen betalen dit jaar iets minder belasting over hun inkomen. Maar hoeveel betaalt u minder? Het platform Wijzer in Geldzaken heeft daarvoor een rekenprogramma ontwikkeld.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met fiscaal nieuws, analyses en achtergronden. Elke vrijdag in uw postvak.

De eerste loonstrookjes van 2018 komen over een paar weken binnen. De verwerkers van deze loonstrookjes hebben al laten weten dat veel werknemers er enkele euro’s per maand op vooruitgaan. Maar wie zelf zijn belasting berekenen wil, kan terecht bij Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.

Belasting berekenen

Zo blijkt uit de tool dat iemand met een modaal jaarsalaris (37.000 euro) dit jaar 86 euro per jaar minder betaalt, dan in 2017. Iemand die 50.000 euro verdient en 5.000 euro aan hypotheekrente aftrekt, betaalt 148 euro minder. Bij een inkomen uit deeltijdwerk van 17.000 euro, betaalt u daarentegen 51 euro meer aan de fiscus.

Zelf de rekentool gebruiken? Hier berekent u zelf hoeveel belasting u dit jaar betaalt.

Andere wijzigingen

De rekentool is niet allesomvattend. Hij houdt wel rekening met hypotheekrente die wordt afgetrokken en leaseauto’s. Maar het inkomen van een eventuele partner (en de mogelijkheden om met inkomen te schuiven) is niet meegenomen. Ook staan de veranderingen in toeslagen (zorg, huur, etc.) er niet bij. Ook is een loonsverhoging per 1 januari, of een verandering van uw pensioenpremie, niet in de tool zichtbaar.

Veel van die veranderingen zijn wel in te vinden in een andere tool ‘wat betekent dit voor mij’ van hetzelfde platform. Vertel welke situatie op u van toepassing is – gaat u verhuizen? Heeft u kinderen? – en Wijzer in Geldzaken vertelt u de relevante veranderingen: van toeslagen, tot vermogens- en energiebelasting. Plus de AOW- en pensioenleeftijd die op u van toepassing is.

Tarieven op een rij

Wilt u meer weten over de fiscale wijzigingen in 2018? Elsevier Weekblad zette de veranderingen op een rij. Informatie over belasting op inkomen en vermogen, aftrekposten en de belasting bij erven en schenken vindt u hier. Overige informatie over belastingen, zoals op benzine, diesel, het eigenwoningforfait en de ouderenkorting, vindt u hier.