Meeste werknemers zien nettoloon beetje stijgen

04 januari 2018Leestijd: 1 minuut
Werknemer op de Zuidas. Foto:ANP

Door wijzigingen in de belastingen per 1 januari gaat bijna iedere werknemer er dit jaar netto iets op vooruit. Daarbij gaat het om 7 tot bijna 18 euro per maand.

Dit blijkt uit berekeningen door loonstrookverwerker ADP op basis van belastingtarieven, pensioenpremies en andere premies en heffingen in 2018.

Werknemers met een minimum (1.578 euro bruto) of modaal (2.894 euro bruto) salaris krijgen maandelijks netto 7 euro meer op hun rekening. Mensen die anderhalf keer modaal verdienen, zien vanaf januari bijna 8 euro meer op hun salarisstrook staan. Twee keer modaal krijgt er 16 euro bij.

Alleen werknemers met een brutoloon tussen de 1000 en 1.500 euro per maand gaan erop achteruit: 4 euro. Dit zijn over het algemeen parttimers.

Hoogste stijging bij hoogste lonen

Het toptarief in de belastingheffing daalt dit jaar met 0,05 procent, van 52 procent tot 51,95 procent. Dit tarief gaat in bij een bruto jaarinkomen van 68.508 euro. In 2017 lag de grens voor het toptarief bij een bruto jaarinkomen van 67.073 euro. Dit verklaart dat de grootste nettostijging bij de inkomens van 68.508 euro en hoger zit. De stijging loopt op tot bijna 18 euro netto per maand bij drie keer modaal.

Werkgeverslasten

De meeste bedrijven betalen in 2018 meer werkgeverslasten. Na een lastendaling vorig jaar, betalen werkgevers dit jaar meer aan bijvoorbeeld de Zorgverzekeringswet, het Arbeidsongeschiktheidsfonds en de algemene werkloosheidspremie.