Inside Hollywood

Interview: Nicole Kidman en ‘de afgrond’

21 september 2017Leestijd: 4 minuten

Steractrice Nicole Kidman (50) is geen people pleaser, geeft ze toe. ‘Ik probeer me nog steeds te gedragen als een 21-jarige.’ Gesprek met de Australische Emmy-winnares – en American dreamer.

Luister hier naar de podcast Inside Hollywood’.

Heel soms kom je in Hollywood nog een filmliefhebber tegen die films met Nicole Kidman weigert te zien. Lang niet iedereen was een fan van haar eerdere werk. En tijdens een ontmoeting in Los Angeles geeft de Australische actrice met een grijns toe dat het soms niet goed afloopt als ze weer eens een risico neemt met een nieuwe regisseur of experimenteel scenario. ‘Ik beweeg me graag aan de rand van de afgrond,’ zegt ze, ‘en soms val ik erin.’

‘Doe jong en je blijft jong’

Maar de meeste critici zijn overgestapt naar het kamp van bewonderaars. Alleen al dit jaar speelt ze in allerlei geprezen films en series. Naast Reese Witherspoon in de schitterende HBO-reeks Big Little Lies, waar ze zondag 17 september een Emmy voor ontving – de belangrijkste televisieprijs van Amerika. In Top of the Lake, een serie van Jane Campion. In filmdrama The Killing of A Sacred Deer, op 29 november in roulatie. En in The Upside, een geslaagde Amerikaanse remake van Intouchables met de kleine komiek Kevin Hart nota bene, begin volgend jaar te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kidman is niet alleen druk, ze is een van de meest gewilde actrices van Amerika. Op 50-jarige leeftijd logenstraft ze zo het cliché dat een vrouw van boven de 25 het wel kan vergeten in Hollywood. Zoals ze zelf zegt:  ‘Ik probeer me nog steeds te gedragen als een 21-jarige. Doe jong en je blijft jong.’ De rollen komen vanzelf naar haar toe, zegt ze. De kunst is niet om werk te vinden, een probleem van sommige andere actrices, maar om ‘uitdagende, diepgaande projecten eruit te pikken,’ vertelt Kidman.

Kidman op straat in Nashville

Ze woont in Nashville, de zuidelijke stad die bekendstaat om de country-and-western-cultuur. Ver van Hollywood en New York. Met echtgenoot Keith Urban probeert ze er een normaal leven te leiden. Haar stadsgenoten komen Kidman en Urban, een bekende country-zanger, gewoon tegen op straat en in restaurants. Het zuidelijke accent uit die regio heeft Kidman trouwens niet overgenomen. Ze klinkt in gesprek nog altijd puur Australisch.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kidman begon als kind in Australië al met acteren. Haar gevoel voor stijl en mode had ze ontwikkeld lang voordat de camera’s haar op de rode lopers van Hollywood begonnen te achtervolgen. Hoewel ze sober opgroeide, zag ze er altijd goed uit, en nog steeds. ‘Mijn moeder maakte zelf kleding die er best chique uitzag. Ze stond er ook dat je je goed kleedde en wat make-up droeg. Presenteer je op je best, dat idee.’

American dreamer

Days of Thunder was haar Hollywood-debuut in 1990, naast Tom Cruise, die haar eerste echtgenoot zou worden. Kidman is lang, 1.80,Tom Cruise is niet lang, en het huwelijk hield geen stand. Sindsdien heeft ze tientallen films gemaakt, waaronder vorig jaar nog Lion, waar ze een Oscar-nominatie voor ontving.

Kidman is een American dreamer, dat moge duidelijk zijn, en haar dromen van Hollywood zijn uitgekomen.

Maar haar beste recente werk, als je het mij vraagt, is voor het kleine scherm. De achtvoudige zege van Big Little Lies bij de Emmys bewees dat een slimme serie over vrouwen, gemaakt door vrouwen, kan scoren onder kijkers en critici. De Canadees Jean-Marc Valée regisseerde, maar de productie was in handen van het bedrijf van Reese Witherspoon. Intussen werd er ook nog een taboe doorgebroken. ‘Huiselijk geweld is een ingewikkelde, gemene ziekte,’ zei Kidman zondag. Ze speelt in de serie een vrouw die zwaar wordt mishandeld door haar man. ‘Het komt veel meer voor dan we durven toe te geven.’

Inside HollywoodDiederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Diederik van Hoogstraten en Nicole Kidman
Diederik van Hoogstraten en Nicole Kidman

Huilend in bad

Ze nam de rol zo serieus, dat ze blauwe plekken overhield aan de vechtscènes met haar tegenspeler, de Zweed Alexander Skarsgard. Het eiste een emotionele tol. ‘Ik zat ’s avonds vaak te huilen in bad,’ zegt ze. ‘Maar ik zoek die ontberingen op. Je voelt je kwetsbaar en naakt en soms rot, maar het is ’t waard omdat ik van die artistieke reis hou.’

Echtgenoot Keith Urban noemt haar ‘niet echt een people pleaser,’ vertelt Kidman. ‘Dat klopt wel. Ik zeg wat ik denk en ik kies rollen die niet altijd lief en leuk zijn.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De zeven afleveringen van Big Little Lies zijn te bekijken via Ziggo en Amazon. Geruchten over een tweede seizoen zijn helaas nog niet bevestigd. 

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.