Atoomakkoord

Trump ontziet Europese bedrijven niet bij Iran-sancties

16 juli 2018

Als de Verenigde Staten sancties opleggen aan bedrijven die handel drijven met Iran, maken zij daarbij geen uitzondering voor Europese ondernemingen. De Amerikaanse regering heeft geen gehoor gegeven aan verzoeken hierom van Europa. ‘Geen verrassing,’ reageerde Federica Mogherini, buitenlandchef van de Europese Unie.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bevestigden maandag dan ook dat het zogenoemde blokkadestatuut in werking wordt gesteld. Dat statuut verbiedt bedrijven in de Europese Unie (EU) de sancties na te leven en geeft ze de mogelijkheid eventuele schade te verhalen. Meerdere Europese bedrijven hebben echter al aangekondigd hun activiteiten in Iran terug te schroeven.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

De Amerikaanse maatregelen volgen op de opzegging door de Verenigde Staten van het atoomakkoord met Iran. De sancties gaan in vanaf 6 augustus.

Wat houdt het Iran-akkoord in?

Het verdrag is in 2015 gesloten en geldt als het belangrijkste wapenfeit in het buitenlandbeleid van de regering-Obama. Afgesproken is om de sancties tegen Iran te verlichten als dat land zijn nucleaire activiteiten terugschroeft. Volgens critici worden de nucleaire centrales gebruikt voor de productie van kernwapens, iets wat Iran altijd heeft ontkend. Het akkoord is ondertekend door Amerika, Iran, Frankrijk, Duitsland,China en het Verenigd Koninkrijk.

EU-bedrijven moeten kunnen blijven profiteren

Mogherini hoopt dat zowel Iran als Europese bedrijven kunnen blijven profiteren van de economische voordelen die het akkoord met Iran uit 2015 heeft opgeleverd. Het blokkadestatuut ‘geeft ons mogelijkheden om door te gaan’, zei ze.

De EU blijft met ‘alle energie en eensgezind’ proberen het akkoord te behouden, aldus de Italiaanse, anders zijn de gevolgen ‘rampzalig’. ‘Het wordt een ingewikkelde oefening.’ China en Rusland gaan in samenspraak met Europa door met hun activiteiten in Iran, aldus Mogherini.

Iran dient klacht in

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft in mei tijdens een bezoek aan zijn ambtgenoot Mike Pompeo in Washington de boodschap overgebracht dat het ‘heel wrang’ is als bedrijven die nu legaal handel drijven in Iran opeens worden geconfronteerd met Amerikaanse sancties.

Iran heeft een klacht ingediend bij het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag tegen de ‘onwettige’ Amerikaanse sancties, twitterde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif.

Donald Trump is lomp, grof­gebekt en in bijna alle opzichten ‘onpresidentieel’. Maar hij boekt wel successen, in binnen- en buitenland. Werkt zijn onorthodoxe aanpak van dreigen en draaien dan toch?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.