EU slaat terug na importheffingen Trump

01 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Trump - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump speelt met zijn aangekondigde importheffingen op staal en aluminium een ‘gevaarlijk spelletje’, waarschuwt de Europese Unie (EU) vrijdag. Eurocommissaris Cecilia Malmström kondigt een reeks tegenmaatregelen aan.

De Amerikaanse importheffingen – 25 procent op staal, 10 procent op aluminium  zouden eigenlijk al in maart ingaan, maar vorige maand gaf Trump de EU uitstel tot 1 juni. Brussel probeerde de Amerikaanse regering afgelopen week te bewegen alsnog af te zien van de heffingen. Met de heffingen wil Trump Amerikaanse staalmakers beschermen, een essentieel onderdeel van de nationale veiligheid.

10 pagina’s aan heffingen op iconische Amerikaanse producten

Vrijdag komt de EU met een lijst van tien pagina’s met importheffingen op Amerikaanse producten, variërend van Harley Davidsons tot bourbon-whiskey. Malmström gaf aan dat ze de actie van Trump nog wil aankaarten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), maar dat deze verzwaringen nodig zijn omdat we ‘deze heffingen niet zomaar zonder weerwoord kunnen incasseren’.  Ze waarschuwde voor heftige consequenties voor zowel de Europese economie als voor Amerikaanse consumenten. Ze weigert nog altijd om te spreken van een ‘handelsoorlog’.

Naast de EU, beramen Canada en Mexico ook wraakacties tegen Amerika. De Canadese premier Justin Trudeau sprak vrijdag van ‘onacceptabele importheffingen’, en wil vanaf 1 juli een verhoging naar zo’n 25 procent instellen op bepaalde Amerikaanse producten.

EU eiste vrijstelling

Eerder deze week had de EU het idee om de Amerikanen juist tegemoet te komen met een aantal voordelen. Handelsvoordelen waarmee Brussel de Verenigde Staten wil verleiden, zijn onder meer de Europese markt openen voor Amerikaans schaliegas. De Verenigde Staten willen graag concurreren met Rusland en Noorwegen, die nu het leeuwendeel van het gas naar Europa exporteren. De import van auto’s is eveneens onderwerp van onderhandeling: Trump dreigde in maart Duitse auto’s zwaarder te belasten, uit wraak voor de importheffingen in Europa van 10 procent op Amerikaanse auto’s. Op hun beurt belasten de Verenigde Staten vrachtwagens en pick-up-trucks fors, met 25 procent.

Ook daarover kan wat de EU betreft worden gesproken. ‘Wij zijn klaar voor handelsliberalisering met onze Amerikaanse vrienden, maar alleen als de Verenigde Staten onbeperkte vrijstelling van staal- en aluminiumheffingen garanderen,’ zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad donderdag in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Daar uitte hij stevige kritiek op de Amerikaanse president, onder meer op Trumps beslissing uit het atoomakkoord met Iran te stappen. Premier Mark Rutte (VVD) was het met Tusk eens.

De EU put ongetwijfeld hoop uit het nieuws van afgelopen weekeinde, dat Amerika afziet van importheffingen op Chinese producten. Trump klaagt al tijden over het handelstekort van ruim 375 miljard dollar met China, volgens hem het gevolg van ‘slechte deals’ die zijn voorgangers sloten. Om dat tekort terug te dringen, heeft China beloofd aanzienlijk meer Amerikaanse goederen en diensten af te nemen. In ruil daarvoor worden de Chinezen vrijgesteld van heffingen op staal.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!