Trump dreigt met importheffingen Europese auto’s

11 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Donald Trump. Foto: ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd de invoerheffingen op auto’s uit Europa te verhogen. ‘We zullen Mercedes-Benz heffingen opleggen, we zullen BMW heffingen opleggen,’ zei hij zaterdagavond.

Trump deed zij uitspraken in ‘swing state’ Pennsylvania, waar hij sprak op een campagnebijeenkomst van de Republikein Rick Saccone, die strijdt voor een plek in het Huis van Afgevaardigden.

Op weg naar Moon Township, een voorstadje van Pittsburgh, twitterde Trump dat hij Europa zal vrijstellen van de hogere importtarieven op staal en aluminium, als de Europese Unie de ‘afgrijselijke belemmeringen en tarieven’ afschaft die voor Amerikaanse producten gelden. ‘Zo niet, dan belasten we hun auto’s etcetera.’

‘We redden het staal en een heleboel staalfabrieken openen nu hun deuren om wat ik deed. Staal is terug en aluminium is terug,’ hield Trump zijn uitzinnige publiek in Pennsylvania voor. Pittsburgh geldt als de geboortegrond van de Amerikaanse staalindustrie.

EU wil onder heffingen uitkomen

De Europese Unie praat komende week opnieuw met de Verenigde Staten over de aangekondigde heffingen op buitenlands staal en aluminium. Brussel hoopt onder de heffingen uit te komen. EU-handelscommissaris Cecilia Malmström maakte dat zaterdag duidelijk aan de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.

Via Twitter liet Malmström weten dat er nog geen doorbraak is en dat daarom komende week verder wordt gesproken. Ze zei dat het gesprek ‘openhartig’ was.

De EU wil net als Canada en Mexico vrijstelling van de importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium die over twee weken ingaan. Mocht in het slechtste geval een oplossing voor het handelsconflict met Amerika uitblijven, dan is de EU klaar voor tegenmaatregelen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!