Invoer Noors en Russisch gas flink gestegen

19 april 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Nederland voert steeds meer Noors en Russisch gas in, om het terugschroeven van de gaswinning in Groningen te compenseren. De import uit Rusland is in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld. Die uit Noorwegen is met ruim de helft toegenomen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werd in totaal ongeveer 36 miljard kuub aardgas geïmporteerd, tegen ruim 27 miljard in 2014 en dik 24 miljard in 2010. Van de totale import kwam meer dan 18 miljard kuub uit Noorwegen en bijna 8 miljard uit Rusland. De winning van aardgas uit de Nederlandse bodem is het afgelopen jaar met ruim een kwart verminderd tot iets meer dan 51 miljard kuub, waaronder een kleine 29 miljard uit het Groningse veld.

Dat Nederland aan zijn eigen gas niet voldoende heeft, komt doordat ons land ook veel gas naar buurlanden exporteert. Die gashandel is vastgelegd in langetermijncontracten. Verder wordt ondergronds ook veel gas opgeslagen. Het daadwerkelijke verbruik van aardgas in Nederland is in 2015, na jaren van daling, nagenoeg gelijk gebleven en kwam voor 2015 uit op 38 miljard kuub.

Noorwegen en Rusland gelden momenteel als de belangrijkste gasleveranciers in de regio. Een paar jaar terug importeerde Nederland ook veel gas uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Die landen zijn nu minder belangrijk, omdat ze volgens het CBS zelf wat minder gas zijn gaan produceren.

Ook de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas, het zogenoemde lng, nam vorig jaar flink toe. Dit heeft er mee te maken dat de vraag naar deze schoonste fossiele brandstof sterk is gestegen. Werd in 2014 nog minder dan een miljard kuub lng met tankers naar Nederland verscheept, vorig jaar was dit al meer dan verdubbeld tot 2,3 miljard kuub.