Onbehouwen, ongeliefd en toch succesvol: hoe doet Trump het?

30 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Dreigementen, onwaarheden en wisselende standpunten van de Amerikaanse president creëren het beeld dat Washington één grote chaos is. Maar nu Donald Trump vooruitgang boekt in binnen- en buitenland, rijst de vraag: zit er methode in alle gekte?

Het nieuwe normaal onder Donald Trump voelt voor velen nog steeds onwennig. Het is een president die lomp gedrag vertoont, zoals premier Mark Rutte verzuchtte na het opzeggen van de Iran-deal. Hij strooit met dreigementen. Hij speelt met de waarheid of verspreidt aantoonbare onwaarheden. Zijn volgende stap lijkt niet te voorspellen.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

‘De Trump-doctrine bestaat niet,’ zei de zakenman al tijdens de campagne. ‘Je moet altijd van standpunt kunnen veranderen. Het ene jaar zeg je het ene ding, het jaar doe je iets anders, omdat de omstandigheden anders zijn.’

Vooruitgang in het buitenland

Maar er zijn wel degelijk grote lijnen te ontdekken in de manier waarop de Amerikaanse president regeert. Zijn aanhangers jubelen al vanaf het begin over zijn carrière, waarin hij menig deals sloot. Zijn gedreig en gedraai in onderhandelingen lijkt zo te komen uit zijn bestseller The Art of the Deal. ‘Ik zet altijd erg hoog in. Soms neem ik genoegen met minder, maar in de meeste gevallen krijg ik wat ik eigenlijk wilde.’

Lees alles over de methode Trump in de nieuwste editie van Elsevier Weekblad.

En zelfs tegenstanders moeten na anderhalf jaar Trump toegeven dat zijn regering, ondanks alle oproer, steeds voortvarender te werk gaat. De Republikeinse partij heeft zich – met enige uitzonderingen – geschaard achter Trump en juicht zijn binnenlands beleid toe: belastingverlagingen, minder regelgeving en streng op immigratie.

En in het buitenland boekt Trump meer vooruitgang dan experts vooraf voorspelden. Zijn soms felle bedreigingen bleken veelal een start voor onderhandelingen, niet de start van een nieuwe (handels)oorlog: met Noord-Korea, de NAVO, China en met NAFTA-partners Canada en Mexico.

In de negatieve nieuwsorkaan rond Trump dreigt weg te vallen hoe de president in anderhalf jaar Amerika en de wereld heeft veranderd. Hoe staat het met de belangrijkste campagnebeloftes van Donald Trump?  Wat lukte, wat mislukte? En hoe pakte hij het aan?

Trump is niet de eerste Amerikaanse president bekritiseerd vanwege zijn boerse stijl. Welke presidenten gingen hem voor?