Time roept #Metoo uit tot ‘Persoon’ van het Jaar

06 december 2017Leestijd: 3 minuten
#Metoo is volgens Time persoon van het jaar - AFP

Time Magazine heeft #MeToo tot invloedrijkste ‘persoon’ van het jaar 2017 uitgeroepen. #MeToo is de sociale beweging die tot doel heeft seksuele intimidatie en misbruik aan de kaak te stellen.

Dat heeft het Amerikaanse weekblad Time Magazine woensdag bekendgemaakt. In het bijzonder gaat het volgens het blad om de vrouwen die ‘de stilte verbraken en naar buiten traden over seksueel geweld’.

Volgens Time is #MeToo de snelst groeiende sociale beweging in jaren. ‘Het begon met een individuele actie, die uitgroeide tot een beweging waarbij honderden vrouwen en enkele mannen zich met hun persoonlijke ervaringen aansloten,’ verklaarde Time-hoofdredacteur Edward Felsenthal in het NBC-programma Today. Hij omschreef de initiatiefnemers als ‘de doorbrekers van de stilte’.

Tweede plek is voor Trump, Xi op drie

De tweede plek gaat naar de Amerikaanse president Donald Trump. Trump twitterde twee weken geleden nog dat Time hem voor het tweede jaar op rij persoon van het jaar wilde maken. Trump liet weten dat hij had bedankt voor de eer. Time ontkende daarna dat het Trump opnieuw had verkozen.

Op de derde plek eindigde de Chinese president Xi Jinping, die zijn greep op zijn land en de Communistische Partij flink verstevigde.

Beweging begon met filmbaas Weinstein

#MeToo begon in oktober toen de ene na de andere actrice een boekje open deed over de machtige filmbaas Harvey Weinstein. Onder hen zijn onder anderen de actrices Ashley Judd, Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow.

De carrière en het privéleven van de Hollywood-producent maakten daarna een diepe val. Hij werd geschorst uit de raden van bestuur van de Oscars en BAFTA’s, geroyeerd als lid van het prestigieuze Producers Guild en ontslagen bij zijn eigen The Weinstein Company. Zijn vrouw vroeg een scheiding aan en hij liet zich opnemen in een afkickkliniek. In totaal hebben meer dan tachtig vrouwen verklaringen afgelegd over seksuele intimidatie en misbruik door Weinstein.

Kevin Spacey niet langer welkom bij ING

Niet lang daarna vielen meer prominenten in de Amerikaanse entertainmentindustrie van hun voetstuk. Zo was acteur Kevin Spacey niet langer welkom bij een evenement van ING in Nederland na acht beschuldigingen aan zijn adres. Ook volgden aantijgingen tegen onder anderen het hoofd van Amazon Studios Roy Price, komiek Louis C.K en de regisseurs Roman Polanski en James Toback.

De berichtgeving over de Hollywood-schandalen zwengelde een beweging aan die wereldwijd navolging kreeg. Talloze vooraanstaande figuren in de zaken-, theater- en techwereld en de politiek stapten op na – al dan niet gegronde – berichtgeving over seksueel overschrijdend gedrag. In Groot-Brittannië eiste de beweging een dodelijk slachtoffer: een ontslagen minister uit Wales benam zich het leven nadat enkele vrouwen hem beschuldigden van ongepast gedrag. Tegen de 49-jarige Carl Sargeant liep een onderzoek.

#Metoo in Nederland

In Nederland stelde journalist Jelle Brandt Corstius in een column in dagblad Trouw ook slachtoffer te zijn van seksueel misbruik. Dat zou zich hebben afgespeeld in 2002, toen hij stagiair was op de redactie van het programma Barend & Van Dorp. Uit angst te worden aangeklaagd voor smaad weigerde Brandt Corstius namen te noemen, maar al snel werd duidelijk dat het ging om televisieproducent Gijs van Dam.

Die schoof daarna aan in praatprogramma Pauw om te reageren op de beschuldigingen. Hij ontkende alle aantijgingen en stelde dat er alleen sprake is geweest van seks met wederzijdse instemming. De rechter zal zich buigen over de zaak. Van Dam heeft aangifte gedaan van smaad en Brandt Corstius van seksueel misbruik.

Aangifte tegen Job Gosschalk

Daarnaast deden diverse acteurs aangifte tegen regisseur en film- en televisieproducent Job Gosschalk, die toegaf ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ te hebben vertoond. Tijdens privésessies liet hij acteurs zich uitkleden en zichzelf bevredigen.

Gosschalk gold als zeer invloedrijk in de Nederlandse entertainmentwereld en is daarom ook wel de ‘Nederlandse Harvey Weinstein’ genoemd. Hij werd bekend als mede-eigenaar van castingbureau Kemna Casting. Later was hij als producent betrokken bij veel succesvolle films, zoals Alles is Liefde, tv-series en theaterproducties, zoals de musical De Marathon.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!