terreur

Terrorist Saipov toont geen berouw, pocht over aanslag in New York

01 november 2017Leestijd: 3 minuten

De 29-jarige Sayfullo Saipov uit Oezbekistan, die dinsdagavond met een pick-uptruck in New York inreed op fietsers, heeft geen spijt van zijn wandaad. Sterker nog, tijdens de eerste politieverhoren toont de terrorist zich trots op de aanslag.

Volgens bronnen binnen de politie schept Saipov tijdens verhoren op over de aanslag, meldt NBC News. Eerder werd al een briefje in zijn truck aangetroffen, waarop hij trouw zwoer aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Saipov zwoer in briefje trouw aan IS

ISIS lives forever’ stond er onder meer op het briefje. Autoriteiten melden tevens dat Saipov graag IS-propaganda bekeek op internet. Naast het IS-briefje werd in het busje ook een mes aangetroffen.

Saipov zelf verklaart ook dat hij de aanslag pleegde uit naam van de terreurgroep. Bij de aanslag op fietsende toeristen bij de West Side Highway – niet ver van het World Trade Center in het zuidwestelijke puntje van Manhattan – kwamen acht mensen om het leven, en raakten elf anderen zwaar gewond. Naar verluidt kwam de truck tot stilstand toen hij op een schoolbus inreed, waarna Saipov met twee nepwapens uitstapte en ‘Allahu Akbar’ (‘Allah is groot’, red.) schreeuwde. Vervolgens werd hij door de politie neergeschoten.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat Saipov de aanslag waarschijnlijk ‘gedurende enkele weken’ heeft beraamd. Ook zou hij de terreurinstructies van IS ‘bijna punt voor punt’ hebben opgevolgd. IS zelf heeft de aanslag overigens nog niet opgeëist.

Kennissen geschokt over Saipov als dader

Saipov woont sinds 2010 in de Verenigde Staten, in de staat New Jersey. Saipov is in het bezit van een zogeheten greencard, waarmee hij voor onbepaalde tijd in de Verenigde Staten kan verblijven. Om rond te komen, werkte hij als taxichauffeur voor Uber.

Op foto’s is te zien dat Saipov een lange baard droeg. Zijn rijbewijs is afkomstig uit Florida, waar hij eerder woonde. Kobiljon Matkarov, tevens een Oezbeek en een vriend van Saipov, verklaart tegenover NBC dat er geen indicatie was dat hij een aanslag zou plegen. ‘Hij was heel gelukkig. Hij houdt van de Verenigde Staten. Hij is geen terrorist. Hij is altijd vrolijk, en lacht altijd,’ aldus de Oezbeek, die hem naar eigen zeggen een half jaar geleden nog zag in New York. Ook Bekhzod Abdusamatov (22), veroordeeld voor plannen om naar Syrië af te reizen en een kennis van Saipov, reageert geschokt op het nieuws dat Saipov achter de aanslag zat. Hij verklaart dat zijn ouders de terrorist in 2010 een tijd lang huisvestten. ‘Ik had me dit niet kunnen voorstellen. Ik had nooit gedacht dat die jongen iets gewelddadigs zou doen.’

Saipov was al in beeld bij de Amerikaanse autoriteiten, maar vooral vanwege verkeersovertredingen. Hoewel de zaak als terreurdaad behandeld wordt, zien de autoriteiten Saipov niet als een deel van een groter netwerk. Een ‘lone actor, noemt de gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo hem.

President Donald Trump noemde de aanslag in New York op Twitter het werk van een ‘hele zieke en geestelijk gestoorde persoon’. Hij laat weten dat de politie bovenop de zaak zit en dat hij strengere regels voor het binnenlaten van vreemdelingen overweegt.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.