Terrorisme

Wie is Saipov, het gezicht achter aanslag New York?

01 november 2017Leestijd: 2 minuten

Acht mensen werden gisteren gedood en elf raakten gewond bij een aanslag in New York. Een man reed met een pick-uptruck in op fietsers en voetgangers. De dader wordt in verband gebracht met terroristische organisatie Islamitische Staat. Wie is hij?

De man die met het busje doelbewust zoveel mogelijk slachtoffers wilde maken, is de 29-jarige Oezbeek Sayfullo Saipov. Hij woont sinds 2010 in de Verenigde Staten, in de staat New Jersey. Saipov is in het bezit van een zogeheten greencard, waarmee hij voor onbepaalde tijd in de Verenigde Staten kan verblijven. Om rond te komen, werkte hij als taxichauffeur voor Uber. Op foto’s is te zien dat Saipov een lange baard droeg. Zijn rijbewijs is afkomstig uit Florida.

Truck gehuurd

Saipov huurde de pick-uptruck in New Jersey. Het verhuurbedrijf werd de avond na de aanslag door de politie onderzocht. Volgens persbureau Reuters is de man een bekende van de politie, maar vooral wegens verkeersovertredingen.

Naar verluidt hebben de autoriteiten in de truck een aantal brieven in het Arabisch gevonden, maar dat heeft de politie nog niet bevestigd. Volgens de New York Times was de verdachte al in beeld bij de Amerikaanse autoriteiten.

Saipov buiten levensgevaar

Na de aanslag vluchtte Saipov uit de truck. Volgens omstanders riep hij daarbij ‘Allahu akbar’.  Hij droeg nepwapens bij zich. Op de vlucht is hij door de politie in de buik geschoten. Vervolgens is hij gearresteerd en afgevoerd naar een ziekenhuis. Na een korte operatie is hij buiten levensgevaar.

Saipov droeg een briefje bij zich, waarin hij kenbaar maakte de aanslag te plegen in opdracht van terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, gaat het om een aanslag die door één iemand is beraamd.

President Donald Trump noemt de aanslag in New York op Twitter het werk van een ‘heel zieke en geestelijk gestoorde persoon’. Hij laat weten dat de politie boven op de zaak zit en dat hij strengere regels voor het toelaten van vreemdelingen overweegt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.