Amerika

Noord-Korea: ‘Trump steekt lont in kruitvat oorlog’

11 oktober 2017

De Verenigde Staten kunnen binnenkort een vuurregen verwachten. Dat zegt de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong Ho. ‘Noord-Korea moet de rekening vereffenen, met een vuurregen en niet met woorden.’

‘Met deze oorlogszuchtige en achterlijke verklaring bij de Verenigde Naties, heeft Trump de lont in het kruitvat gestoken voor oorlog,’ aldus de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. Dinsdag vlogen twee Amerikaanse bommenwerpers over het Koreaanse schiereiland. Volgens het Pentagon gaat het om een oefening van het leger.

Dat meldt persbureau Reuters. Het nucleaire programma van Noord-Korea kan geen onderwerp worden van onderhandelingen. ‘Ons belangrijkste standpunt is dat we nooit akkoord zullen gaan met onderhandelingen over onze kernwapens,’ aldus Ri Yong Ho.

Spanningen nemen hand over hand toe

De afgelopen weken zijn de spanningen tussen Noord-Korea en Amerika verder opgelopen. Na een zesde nucleaire test in september verhardde de toon aanzienlijk. Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreigt met militair ingrijpen.

Bom Noord-Korea? Wen er maar aan, schrijft Arend Jan  BoekestijnKim Jung-Un de leider van Noord-Korea

Vorige week liet James Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie weten dat het leger moest klaarstaan om in te grijpen.  Militaire opties moeten op een ‘veel rapper tempo’ op tafel komen, vindt Mattis – op aandringen van Donald Trump. De minister zou afgelopen donderdag door Trump op de vingers zijn getikt omdat hij niet snel genoeg met back-upplannen komt, wat betreft Noord-Korea.

Diplomatieke weg

‘Momenteel proberen we Noord-Korea van zijn nucleaire pad te brengen met diplomatieke, economische sancties,’ zei Mattis vorige week bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Association of the United States Army in Washington. ‘Maar wat brengt de toekomst? Dat kunnen jullie niet zeggen, en ik ook niet, dus is er maar één ding wat ons leger kan doen, en dat is klaar staan voor militaire opties, mocht onze president dat nodig hebben.’

Volgens Trump zijn de diplomatieke mogelijkheden uitgeput. Trump vindt dat de inspanningen die Amerika de afgelopen 25 jaar heeft geleverd allemaal averechts hebben uitgepakt.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.