Trump fileert VN flink tijdens eerste algemene vergadering

18 september 2017Leestijd: 2 minuten
Trump en Haley tijdens de eerste Algemene Vergadering van Trump - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag voor het eerst een algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York bijgewoond. In zijn korte speech sneerde Trump direct al flink naar de wereldorganisatie.

De Verenigde Naties zakken weg in bureaucratie en wanbeheer, zegt Trump. De algemene vergadering was gewijd aan hervormingen van de VN.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zakenman

Het budget van de organisatie is sinds het jaar 2000 met 140 procent toegenomen en het aantal werknemers verdubbeld, aldus de president, die zich tijdens de vergadering vooral als zakenman profileert. ‘Maar de resultaten komen niet overeen met deze investeringen.’

Ook de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley, die Trump bijstond, zegt dat hervormingen dringend nodig zijn. Volgens haar hebben 128 van de 192 lidstaten voor de vergadering een politieke intentieverklaring ondertekend. Die dringt bij VN-secretaris-generaal António Guterres aan op ‘meer transparantie en voorspelbaarheid van de benodigde middelen’ bij de VN.

Amerikanen dragen het meeste bij

Guterres reageerde kort na de uitspraak van Trump, en zei bereid te zijn tot hervormingen. ‘We kunnen meer doen,’ zei Guterres, die naar eigen zeggen streeft naar een goede ‘prijs-kwaliteitverhouding, zolang we gemeenschappelijke waarden nastreven’.

De Verenigde Staten dragen, net als bij de NAVO, verreweg het meest bij aan de begroting voor de zestien VN-vredesoperaties wereldwijd, evenals aan de normale VN-begroting.

De Amerikanen willen ook de andere lidstaten ertoe bewegen de intentieverklaring te ondertekenen. ‘We moeten ervoor zorgen dat geen enkele lidstaat een onevenredig deel van de lasten draagt, militair of financieel’, aldus Trump.

Rusland heeft echter al aangekondigd de hervormingen niet te steunen. Die kunnen alleen worden bereikt door dialoog tussen alle lidstaten en niet door een door één land ingediende verklaring te ondertekenen, zei de Russische VN-ambassadeur Vasili Nebensja. Hij zei niet tevreden te zijn met minder dan een complete consensus.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!