Duitsland

Schulz: ‘Nepotistische’ Trump is gevaar voor hele wereld

04 augustus 2017

De Duitse politicus Martin Schulz (SPD) heeft geen hoge pet op van de Amerikaanse president Donald Trump. In een interview haalt hij fel uit naar Trump, die volgens hem een ‘probleem is voor de hele wereld’.

Schulz is verwikkeld in een strijd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) vanwege de Duitse Bondsdagverkiezingen in september. In de peilingen heeft Merkel een flinke voorsprong op Schulz, die in november aankondigde op te stappen als voorzitter van het Europees Parlement om de sociaal-democratische partij te leiden tijdens de verkiezingen. Even deed Schulz het heel goed in de peilingen, maar een groot deel van de Duitsers lijkt toch van plan in september voor Merkel te kiezen.

‘Trump reduceert politiek tot een tweet’

Merkel heeft ten opzichte van Trump veelal een diplomatieke houding aangenomen, maar Schulz neemt geen blad voor de mond. Op dit moment althans. ‘Het is nog veel erger dan ik had gedacht,’ zegt hij over Trump in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. Voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zei hij al dat Trump als president ‘niet alleen probleem voor de Europese Unie, maar voor de hele wereld’ zou zijn.

‘Het was mij wel duidelijk dat de plechtige sfeer van het Witte Huis Trump niet beschaafder zou maken. Maar het genadeloze nepotisme waarmee hij politiek bedrijft, waarbij hij zichzelf en zijn familie boven de wet plaatst, had ik nooit zien aankomen,’ zegt Schulz. ‘Daarnaast reduceert hij politieke besluitvorming tot 140 karakters (referentie naar Twitter, red.). Dat is zeer gevaarlijk. Trump vormt een risico voor zijn land en voor de hele wereld.’

Op de vraag hoe Schulz zelf met Trump zou omgaan, als hij tot bondskanselier wordt verkozen, slaat hij stoere taal uit: ‘Mannen als Donald Trump moeten worden behandeld zoals zij anderen behandelen: met heldere taal. Ik zou hem zo helder en expliciet mogelijk tegemoet treden.’ Naar eigen zeggen is Schulz daartoe beter in staat dan zijn rivaal Merkel.

Migratie als speerpunt

Zoals gezegd loopt de SPD van Schulz achter in de peilingen. Schulz zet nu in op migratie in de hoop het tij te keren. ‘Als we nu niets doen, worden we weer geconfronteerd met dezelfde situatie,’ aldus de sociaal-democraat. Binnen de SPD zou onenigheid zijn ontstaan over de strategie van de partijtop. Twee weken geleden betrok hij opnieuw de omstreden ‘wir schaffen das’-uitspraak van Merkel erbij: dat was een fout, vond Schulz.

De sociaal-democraten staan tegenover de CDU van Merkel, die zich richt op ‘veiligheid en welvaart’ onder haar stabiele bewind. Veel heeft de SPD daar niet tegenin te brengen. ‘Niet inhoudelijk,’ luidt het enige verwijt van Schulz’ partij.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.