#Actueel

Trump zoekt na rakettest de confrontatie met Iran

03 februari 2017Leestijd: 2 minuten

De tijden van samenwerking tussen Amerika en Iran lijken voorbij. Donald Trump haalt uit naar het islamitische regime na een rakettest en introduceert nieuwe sancties. Iran bestempelt de Amerikaanse president als een extremist.

Het ministerie van Financiën kondigde vrijdag sancties aan tegen Iran: 13 individuen en 12 bedrijven worden erdoor beïnvloed. Woensdag kwam nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn al naar buiten met een ‘officiële waarschuwing’ voor het regime, na berichten van een Iraanse test met een middellange afstandsraket. In een tweet voegt Trump toe: ‘Iran speelt met vuur. Ze waarderen niet hoe ”vriendelijk” Obama was tegen ze. Ik niet!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tijd van goede relatie lijkt voorbij
Obama was een belangrijke architect was de atoomdeal met Iran, die het islamitische land uit een internationaal isolement haalde. Doel van de deal is om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt. Veel conservatieve Amerikaanse politici zijn tegen de deal, en ook Trump heeft zich er tegen verzet. Overigens riepen ook een aantal Democratische senatoren de president op om nieuwe sancties te introduceren.

In Iran wordt boos gereageerd op Trumps uitspattingen. Ali Akbar Velayati, een adviseur van ayatollah Ali Khamenei, zegt tegen een Iraans persbureau dat Trump een ‘marionet’, een ‘beginneling’ en een ‘extremist’ is. ‘De nieuwe regering van Amerika zal zich realiseren dat Iran bedreigen niet zal werken. Ongegronde tirades moeten worden gestopt.’

Toekomst Irandeal op het spel
De vraag is of de Iraanse deal in gevaar komt. Volgens Amerika heeft Iran de voorwaarden van deal – vastgelegd in een VN-resolutie – overtreden met de rakettest. Daarin staat dat ‘elke activiteit die te maken heeft met ballistische raketten die nucleaire wapens kunnen afleveren’ is verboden. Iran ontkent dat het de regels heeft geschonden, de VN moet nog reageren.

Als onderdeel van de deal werden veel internationale sancties tegen Iran opgeheven. Trump zou die weer kunnen instellen, maar het is twijfelachtig of andere landen – die nu weer vol aan het handelen zijn met het Iraanse regime – daarin meegaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.